Hlavní obsah

Ruzyňský anonym vyslechl definitivní 5letý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkem pět let si s konečnou platností odsedí ve vězní Jaroslav Horáček, který před rokem vyhrožoval, že je na ruzyňském letišti bomba. Odvolací pražský městský soud tak ve čtvrtek potvrdil verdikt nižší instance, když obžalovanému neuvěřil a jeho několikrát změněnou výpověď označil za výmysly, které by mu mohl závidět i agent 007.

Foto: HZS Pardubického kraje
Článek

"Odvolání obžalovaného se zamítá," prohlásil podle ČTK předseda senátu Tomáš Stuchlík.

Pětadvacetiletý muž, který byl už v minulosti několikrát stíhán mj. za zpronevěru a neplacení výživného na své dvě děti, se postupně pokoušel přesvědčit soud o tom, že jej k činu vedla zlá předtucha. Později přitvrdil a prohlašoval, že měl o bombě své informace, a nakonec uvedl, že byl řidičem pro podsvětí, který se dozvěděl o atentátu, jenž měl plánovat jistý obchodník se zbraněmi Muhamad.

"Obžalovaný je podvodník, jak jsme mohli zjistit z předchozích materiálů," konstatoval však Stuchlík.

Nejpřísnější možný trest

O nejvyšším možném trestu za šíření poplašné zprávy pak soud rozhodl hlavně kvůli vysoké společenské nebezpečnosti chování obžalovaného. Také u něj neshledal žádné polehčující okolnosti.

"Podobné záležitosti se rozmáhají, jsou módní a hospodářsky poškozují firmy," zdůraznil předseda senátu.

Obžalovaný: Lituji

Horáčkovo oznámení ochromilo chod mezinárodního letiště na čtyři hodiny. České aerolinie vyčíslily vzniklou škodu na 6,5 miliónu korun, které chtěly od Horáčka zaplatit. Soud jim ale přiznal jen 35 000 korun a s vymáháním dalšího odškodného odkázal aerolinie na občanskoprávní řízení.

"Lituji toho a překvapuje mě, že nebyl brán zřetel na to, že jsem se přiznal," řekl dnes Horáček soudu.

Proti rozsudku se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám