Hlavní obsah

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Policie znovu natočila předjíždějící kamiony na D1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči kamionů, kteří nerespektují zákaz předjíždění a blokují tak provoz na nejvytíženější české dálnici D1, nedají policistům na Vysočině spát. A to zejména v pátek a ještě o prázdninách, kdy je tato dopravní tepna, už tak sužovaná četnými stavebními uzavírkami, využívána nejvíc. Policisté proto zveřejnili video, které pořídili při páteční dopravní akci.

Policie zveřejnila letecké záběry předjíždějících kamionůVideo: Policie ČR

 
Článek

„Na dálnici se nám rozmohl takový nešvar. Na svědomí jej mají bezohlední řidiči kamionů. Včera jsme se na ně zaměřili při akci na D1,“ napsali v sobotu na svém twitterovém účtu.

Na videu je vidět kamion, kterak levým pruhem předjíždí své kolegy. V těsném závěsu za ním se drží blokovaný autobus a za ním další osobní vozy. Manévr řidiči kamionu trvá minutu a čtvrt.

Foto: Policie ČR

Policie zveřejnila letecké záběry předjíždějících kamionů

Kamera z policejního vrtulníku si v průběhu natáčení přiblíží vozidlo tak, že je možné přečíst státní poznávací značku vozidla. Identifikovat řidiče tak pro policii nebude žádný problém.

Řidič přijde o práci

Zato šoféra čekají velké potíže, nejenže dostane vysokou pokutu, ale přijde také o řidičský průkaz, a tedy i o práci. „Řidič na videu si za předjíždění vyslouží ve správním řízení pokutu až 10 000 korun, přijde o řidičský průkaz a o sedm bodů,“ uvedla policie.

Řidič se tak podle všeho přestupku dopustil na úseku dálnice označeném značkou B22a (zákaz předjíždění pro nákladní automobily), která je mnohdy vybavená upřesňující dodatkovou tabulkou. Tato značka říká, že řidiči, na něž se zákaz vztahuje, nesmí užít levý jízdní pruh (či pruhy) s výjimkou objíždění.

„Značky B22a jsou zpravidla umístěny na vybraných úsecích dálnic, kde je hustější provoz, a tudíž jednodušší kontrola ze strany policie. Pakliže tajná či viditelná hlídka dotyčného řidiče nachytá při zakázaném předjíždění, je věc obvykle čistá a jasná jako lesní studánka,“ uvádí server Garáž.cz. Hříšníkovi pak hrozí ve správním řízení pokuta 5 až 10 tisíc korun, zákaz řízení na 6 až 12 měsíců a 7 bodů do karty řidiče. Toto platí i pro cizince.

Policie podobná videa zveřejňuje v poslední době opakovaně a připomíná, že nejde o žádný nevýznamný delikt. Při pomalém předjíždění řidičů nákladních automobilů dochází k omezení plynulosti dopravy a současně se zvyšuje i riziko případné kolize.

Tohle hovoří za vše. Policie zveřejnila letecké záběry předjíždějících kamionů na D1

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám