Hlavní obsah

Roubenku, kde uhořela žena, zapálil manžel, zjistili policisté

Právo, pra
Rychnov nad Kněžnou

Podíl na smrti 59leté ženy při loňském požáru roubenky v Bílém Újezdě na Rychnovsku přičítají policisté jejímu stejně starému manželovi. Kriminalisté po ročním vyšetřovaní rozbili mužovu verzi tragické události.

Foto: Policie ČR

Plameny zlikvidovaná roubenka v Bílém Újezdě

Článek

„Muže stíhají pro trestný čin usmrcení z nedbalosti,“ přiblížila policejní mluvčí Ivana Ježková. Požár vypukl loni 24. dubna. Hasiče zalarmoval soused.

Obyvatel hořící roubenky stál při příjezdu záchranářů a policistů nezúčastněně před domem. „Kouřil a popíjel víno. Po dohašení zbyla z domu pouze základová deska a při ohledání bylo nalezeno ohořelé tělo,“ popsala Ježková.

Prozradil ho detektor lži

Muž kriminalistům popsal okamžiky před tragickým požárem. „Společně se ženou popíjeli alkohol. Ona byla hodně opilá a nedopalkem cigarety měla zapálit postel, na které ležela. Muž se zprvu snažil plameny uhasit. Manželku stáhl z hořící postele a chtěl ji odtáhnout do bezpečí. Když zjistil, že to nezvládne, utekl před ohněm před chalupu,“ reprodukovala Ježková výpověď muže.

Tato verze se kriminalistům od začátku nezdála.

Podezření postupně potvrdily závěry expertů, znalecké posudky a nakonec detektor lži. Výpověď měla stále větší trhliny. „Díky detektoru lži bylo zřejmé, že muž nemluví pravdu. Pak už bylo jen otázkou času, aby osudnou noc popsal tak, jak se skutečně odehrála,“ podotkla Ježková.

Foto: Policie ČR

Vnitřek roubenky

Smrti manželky předcházela pitka, která vyvrcholila hádkou obou manželů. Muž, snažící se údajně manželku v pití, umravnit, smotal kouli z reklamních letáků velikosti fotbalového míče. Kouli zapálil a vhodil do místnosti, kde zpitá žena ležela. Pak odešel před dům, kde si zapálil cigaretu a pokračoval v pití alkoholu.

V okamžiku, kdy zjistil, že v domě hoří, vběhl ještě dovnitř. „Je otázkou, zda se chtěl pokusit aktivně požár hasit, či nikoliv,“ doplnila mluvčí. Znalci v těle uhořelé ženy prokázali přes tři promile alkoholu. Muž nadýchal 1,21 promile.

Kriminalisté zjistili, že muž, jemuž hrozí až tříletý trest, byl již v minulosti šestkrát soudně trestán, z toho jednou nepodmíněně. Většinou šlo o trestné činy, které souvisely s alkoholem.

Reklama

Výběr článků

Načítám