Hlavní obsah

Rom vysílal protiromská videa, odsouzení k veřejným pracím odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

„Doufám, že chcípnete, všichni do jednoho,“ vzkazoval Romům ve videu Jan Rout (28), který se sám k tomuto etniku hlásí. Okresní soud Plzeň-jih mu udělil 300 hodin obecně prospěšných prací. A zdržet se musí i alkoholu.

Jan Rout stanul před Okresním soudem Plzeň-jihVideo: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Rout vysílal živě letos v červenci na sociální síti TikTok. „Děláte mi jen ostudu, z…i zkurvený černý. Tady budu jedinej já, frajer, vole. Jedinej já černej. Chcípněte do rána, m…y. Budete se smažit v pekle, vole. A já budu na trůnu, vole. Budete mi přikládat,“ citovala z několikaminutového videa státní zástupkyně Šárka Komorousová.

Obžalovaný Rom pak příspěvky, které se pod vysíláním objevily, komentoval například slovy „mrtvej cikán, dobrej cikán“. Rout se před soudem hájil, že uvedené výroky jsou v komunitě na TikToku běžné. „Čím víc dement jste, tím větší sledovanost máte,“ zdůvodnil, proč natočil zmíněné video.

Jeho obsah mu připadal vtipný, bral ho jako show a údajně nikoho nechtěl urazit. „Vzal jsem si do huby cikány, s tím jsem neměl problém. Sám vidíte, že jsem taky cikán,“ obrátil se na soudce Jiřího Žižku.

Téma Romů je třeba promítnout do školních vzdělávacích programů, míní Bek

Věda a školy

Napadl expřítelkyni

Osmadvacetiletý muž z Přeštic toho má na svědomí ale více. Podle obžaloby totiž letos v červenci udeřil pěstí do obličeje bývalou přítelkyni. Také jí vyhrožoval, že jejímu malému synovi, kterého už jednou v minulosti napadl, šlápne na hlavu. Žena po incidentu běžela k autu městské policie. Rout, který měl 2,2 promile alkoholu, ji podle spisu pronásledoval, následně vyzval strážníka na souboj a snažil se na něj zaútočit. To se mu nepovedlo, policista ho zpacifikoval pepřovým sprejem.

Obžalovaný útok na někdejší partnerku, před kterým vypil lahev whisky, přiznal. „Ale dal jsem jí facku, ne pěstí,“ zdůraznil. Dále řekl, že mu ruply nervy, protože ho přítelkyně nakazila kapavkou, a on tak zjistil, že je mu nevěrná. „Celá událost mě mrzí, mohl jsem to řešit úplně jinak,“ zalitoval. Rovněž připustil, že vůči strážníkovi neměl zaujmout bojový postoj.

Rozhodně nechci zametat

Rout, který má pouze brigádu, se však bránil navrženým obecně prospěšným pracím. „Rozhodně nechci zametat ulice v Přešticích,“ podotkl. Trestu se za hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, porušování domovní svobody, nebezpečné vyhrožování, ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, výtržnictví a násilí proti úřední osobě se nakonec nevyhnul. Soud mu vyměřil 300 hodin prací, během nichž nesmí pít alkohol. „Není možné připustit, aby se kdokoliv v České republice takto choval,“ upozornil Žižka.

Rozsudek je nepravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

„Specifická výzdoba provozovny.“ Žalobce zrušil stíhání tureckého majitele kebabu v Plzni za nápisy o Židech

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám