Hlavní obsah

Rodiče v Českých Budějovicích šli na flám. Opuštěné miminko se udusilo

Oslavit silvestra přišli ke kamarádovi i se svým dvouletým synem a dvouměsíční dcerou. Po půlnoci vyrazili rodiče do města na flám a děti, které byly v tu dobu silně nachlazené, nechali v domě bez dozoru. Po návratu nad ránem ulehli ke spánku, a když se dopoledne matka probudila, zjistila, že dcera nedýchá. Oživit se ji už nepodařilo.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Článek

Rodičům hrozí, že za smrt miminka skončí ve vězení. Podle informací Práva je nyní vyšetřovatelé obvinili ze zločinu opuštění dítěte, za což je může soud poslat za mříže až na deset let.

Vycházeli přitom ze závěru znalce, podle kterého dvojice nevěnovala náležitou pozornost nemocnému kojenci, který zůstal bez pomoci a udusil se vlastními hleny.

„Kdyby na svoji dceru dohlíželi a neupřednostňovali své vlastní zájmy, ke smrti dítěte nemuselo dojít,“ uvedl znalec.

Miminko s teplotou poslali z pohotovosti domažlické nemocnice domů, do rána zemřelo

Krimi

Tragická událost se odehrála během předloňské silvestrovské noci v jednom z rodinných domů v Českých Budějovicích. Policie zatím k případu oficiálně žádné informace nesdělila. Ani šéf českobudějovického státního zastupitelství Ivo Dvořák nechtěl případ komentovat. „S ohledem na charakter věci a skutečnost, že poškozeným subjektem je zvlášť zranitelná oběť trestného činu, nelze k věci uvést další podrobnosti,“ uvedl Dvořák.

Od svého zdroje Právo zjistilo, že dvaatřicetiletý muž a jeho o deset let mladší partnerka tehdy nejprve slavili v domě u kamaráda.

Po půlnoci odjeli s partou na diskotéku, přičemž obě své ratolesti nechali spát samotné na gauči. Svědci popsali, že během večera měly děti dávivé záchvaty kašle a nos samou nudli. Spát je matka uložila kolem 21. hodiny.

„Malou nechala v zavinovačce, kluk ležel vedle ní na rozkládacím gauči,“ uvedla jedna z účastnic oslavy.

Obvinění rodiče tvrdí, že když přijeli z města, obě děti zkontrolovali. Prý byly v pořádku.

„Vzbudili jsme se pak kolem desáté. Nejprve jsem šla připravit mléko, a když jsem dceru vzala do náručí, byla už bezvládná. Volali jsme pomoc, přítel se ji mezitím snažil oživit masáží srdce,“ vypověděla žena do policejního protokolu.

Žena z Pardubic porodila miminko a hodila ho do popelnice. Teď lituje

Krimi

Lékař ze záchranné služby určil čas smrti přibližně mezi osmou a devátou hodinou. Z výsledků pitvy pak vyplynulo, že dýchací cesty zasažené infekcí se postupně ucpávaly hlenem, což vedlo k omezení přívodu kyslíku do plic a postupnému zadušení.

„U takto malého kojence může mít každé virové onemocnění závažný průběh,“ uvedl znalec. Upozornil, že dvojice měla jasné signály o závažných zdravotních potížích miminka v podobě dávivého kašle.

Nevyzrálá matka

„Buď jim unikaly, nebo je ignorovali. Pokud by reagovali včas, s největší pravděpodobností by se dal závažný stav dítěte zvládnout a smrtelný vývoj odvrátit,“ uzavřel znalec.

Policisté dospěli k přesvědčení, že rodiče ponechali děti svému osudu za situace, kdy pro ně vzniklo nebezpečí závažné újmy na zdraví a samy si nebyly schopny s ohledem na útlý věk pomoci.

Podle plzeňského psychologa a soudního znalce Karla Bröckla jsou hodnotový žebříček a přístup k životu u lidí různé.

„Tady to vidím na výrazně sníženou míru rodičovské zodpovědnosti. U dětí tohoto věku se obvykle předpokládá silnější mateřské pouto matky. Pokud je nastaveno správně, tak by takto malého kojence nikdy neopustila,“ reagoval Bröckl.

Upozornil na to, že jde o velmi mladou ženu, a tudíž ještě nevyzrálou matku. „Rodičovské povinnosti a zodpovědnost by tak měly částečně přejít i na jejího staršího partnera,“ prohlásil psycholog.

Novorozeně hned po porodu rdousila a zabalila do pytle. Soud ji poslal na 15 let do vězení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám