Hlavní obsah

Roční dítě umřelo žízní vedle mrtvé matky

Právo, Barbora Silná
ČESKÁ LÍPA

Dvě mrtvá těla nalezli policisté v bytě panelového domu v Ralsku-Kuřívodech na Českolipsku. Smrt v něm nalezla 32letá svobodná žena a její jedenáctiměsíční holčička. Zatímco příčinu matčiny smrti policie dosud neodhalila, u dítěte mají kriminalisté jasno - umřelo žízní.

Článek

"Provedená soudní pitva neprokázala přesnou příčinu smrti ženy. Teď čekáme na toxikologický rozbor, abychom znali přesnou příčinu smrti. Jeho výsledky budou známy asi za měsíc," řekla v úterý Právu mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.

Kriminalisté tak stále nevědí, za jakých okolností žena zemřela, a proto případ šetří jako ublížení na zdraví s následkem smrti.

"Nemůžeme přesně stanovit, zda se na smrti ženy nepodílel někdo další. U dítěte ale víme, že ho nikdo nezabil, ale zemřelo na následky dehydratace," podotkla.

Umíralo několik dní

Primář dětského oddělení Krajské nemocnice v Liberci Martin Zítek Právu řekl, že záleží na okolnostech, ale bezpochyby muselo dítě v bytě umírat na dehydrataci několik dnů. "Předpokládám, že to mohlo být od tří do pěti dnů, podle okolností, teploty v bytě a samozřejmě váhy dítěte," konstatoval Zítek.

Policisté, kteří po signálech, že matku nikdo dlouho neviděl, byt minulý pátek otevřeli, zatím mlčí o tom, jak dlouho ležela obě těla v bytě a kdy zemřela matka dítěte. "Nebudeme o tom hovořit, protože nevíme, zda se na smrti podílel někdo další," upozornila Hrubešová.

Jak Právu řekl starosta Ralska-Kuřívod Jindřich Šolc (nez.), dozvěděl se o případu v pátek. "To jsem věděl, že policisté jdou otevírat nějaký byt. V sobotu mi pak řekli, co se stalo," vyprávěl Šolc, který mrtvou ženu neznal. "Většinou vím pouze o problémových lidem, tuto paní jsem neznal."

Sousedé: matka se o dítě dobře starala

Žena žila se svým dítětem sama ve 3. patře bytu v poslední řadě panelových domů, které v Kuřívodech opravila obec po sovětské armádě. Podle sousedů byla milá a o děvčátko se starala dobře.

"Byla to taková hezká mladá paní. Měla nějaké přátele, ale spíš myslím, že měla smůlu na chlapy," svěřila se jedna z žen ze sousedního domu.

Dvaatřicetiletá žena byla podle známých v současné době na mateřské dovolené, ale pomáhala v občanském sdružení v Mladé Boleslavi. Podle informací Práva šlo o sdružení Fokus, pomáhající psychicky narušeným lidem. Právě tam ale žena delší dobu nepřišla a nedala o sobě vědět, proto se o ni začali její spolupracovníci zajímat. Ti se však odmítli k případu vyjádřit.

"Nezlobte se, jsme občanské družení zabývající se péčí o duševně nemocné a nebudeme o komkoli sdělovat žádné informace," argumentoval doktor Jan Stuchlík z uvedeného sdružení.

Kuřívody se v úterý nesly zvěsti o tom, že zřejmě mladou ženu někdo dohnal k sebevraždě anebo jí dal nějaký lék. "Někdy mi připadala hrozně nešťastná a zoufalá. Neměla to asi vůbec lehké," shrnula postarší žena ze sousedství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám