Hlavní obsah

Rittigovy obavy: Řešil státní zlaté žíly

Právo, Radim Vaculík
Radim Vaculík

Z čeho přesně měl lobbista Ivo Rittig v březnu 2012 obavy a proč se podle obžaloby snažil dozvědět, co je v utajované zprávě kontrarozvědky (BIS), kterou v té době obdržel premiér Petr Nečas (ODS)? Důvodem mohla být skutečnost, že tajný dokument v režimu „důvěrné“ obsahoval podle zjištění Práva informace, na které státní firmy může mít Rittig anebo jeho blízcí vliv.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Ivo Rittig

Článek

V textu se totiž údajně objevila jak jména řady lidí, tak společností vlastněných Českou republikou a jejich možné napojení na Rittiga a spol.

Ostatně sám lobbista, jeho dvorní právník David Michal a obchodní partner Tomáš Jindra na záznamech odposlechů z 27. března 2012 z pokoje pražského hotelu Ventana hovořili o státních firmách a v souvislosti s nimi o tzv. zlatých žílách. Šlo o ministerstvo zemědělství, Pozemkový fond, Budějovický Budvar a Lesy ČR.

Jejich hovor si ale nahrála policie a tento týden jej pouštěl v jednací síni pražský městský soud, u kterého je jmenovaná trojice obžalována právě z úniku tajné zprávy BIS, přesněji z trestného činu ohrožení utajované informace.

Obsah zmíněného dokumentu jim podle státních zástupců vynesla z Úřadu vlády čtvrtá obžalovaná – tehdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová (nyní Nečasová). Nejspíš právě s ní už Rittig dříve řešil určité třecí plochy ohledně vlivu na státem vlastněné společnosti. Zmínil se o tom i na nyní zveřejněném záznamu odposlechu z 27. března 2012.

Rittig: „No, anebo vystrašej všechny, protože nemaj prachy, že máme tam prej čtyři zlatý žíly, jestli si umíme poradit, nebo něco takovýho.“

Jindra: „To říkala?“

Rittig: „No.“

Jindra: „A kde máme čtyři…“

Rittig: „Na zemědělství, na Pozemkovým fondu. Že si tam dělaj, co chtěj, protože se tam nemůžem nikde dostat. Proto se nevyspíš. Spoustu keců, kamaráde. Ale hlavně zprávy…z BISky.“

Tato debata mezi oběma obchodními partnery byla v době, kdy už třetí z mužů, advokát Michal, odjel na Úřad vlády do Hrzánského paláce na sjednanou schůzku s Nagyovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Někdejší obchodní partner Ivo Rittiga Tomáš Jindra

Poté, co se týž večer z tohoto jednání vrátil do hotelu, informoval Rittiga s Jindrou, o čem se s ní bavil. Řešili i rozčarování Nagyové a potažmo premiéra Nečase s děním na ministerstvu zemědělství a v Budějovickém Budvaru, který pod tento resort spadá.

Ministrem byl v té době Petr Bendl (ODS), jemuž dělal poradce jeden z aktérů hotelové debaty – právník Jindra. Ten byl ostatně v té době i členem dozorčí rady Budvaru, a jak sám tento týden u soudu uvedl, někomu se jeho aktivity v pivovaru znelíbily. A podle odposlechů byl proti Jindrovi i sám předseda vlády Nečas.

Ostatně i jeho nynější žena a tehdejší šéfka kabinetu Nečasová v pondělí soudnímu senátu řekla, že se s Michalem sešla kvůli osobní hrubé nespokojenosti premiéra s tím, co se děje na ministerstvu zemědělství a v Budějovickém Budvaru.

Nečas to prý tehdy sice už ministru Bendlovi řekl, ale chtěl, aby o tom promluvila s někým z Bendlova okolí. Je však otázka, proč za ní jel právě Michal, který zjevné vazby na Budvar ani Bendla neměl.

A Rittigovi s Jindrou v hotelu začal Michal podle záznamů popisovat, co si o všem myslí Nagyová, respektive asi i Nečas.

Za všechno můžeme my

Michal: „No a potom, si myslím, že do toho šla diskuse, protože ona (Nagyová) říká, že ten Bendl rozumí akorát koním a Vydrovi, a jestli se ková nebo neková, a to je prostě v pr… Jo a prostě je to naše vina, že to je prostě debil takovej, to všichni víme, a že to je jako naše, že máme tři zlatý žíly… na tom ministerstvu, a že jsou všechny vlastně rozjeb… Jo, Pozemkovej fond je rozjeb…, Zika na hov…, Lesy (ČR) rozjeb…, na hov…, a Budvar rozjeb… na hov… Jo, všechny rozjeb… a za všechno můžeme my.“

Jménem Zika pravděpodobně právník myslel Radima Ziku, tehdejšího člena výkonné rady ODS, a hlavně v té době šéfa Pozemkového fondu, který v červnu téhož roku na funkci rezignoval.

Jak už Právo tento týden informovalo, Michal rovněž v odposleších sdělil Rittigovi s Jindrou, že ho Nagyová upozornila, že premiérovi a dalším bezpečnostním ministrům chodí každý den na stůl zprávy BIS. A v těch „svodkách“ jsou prý odkazy na oba jmenované a vše prý směřuje k (ministerstvu) zemědělství.

Proto po debatě o „zlatých žílách“ konstatovali, že vlastně hlavním vzkazem z Hrzánského paláce je jakési varování, aby si dávali větší pozor.

Právě přehráním zmíněných odposlechů ve středu pražský městský soud ukončil třídenní hlavní líčení a kvůli doplnění důkazů a seznámení se s nimi pak případ odročil na konec srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám