Hlavní obsah

Rittigovu žalobu na Transparency International soud zamítl

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Lobbista Ivo Rittig neuspěl v pátek u pražského městského soudu s žalobou na českou pobočku mezinárodní organizace Transparency International (TI). Ta Rittiga spojuje s kontroverzním prodejem solárních elektráren společnosti ČEZ. Soudkyně Dagmar Stamidisová žalobu zamítla jako nedůvodnou s tím, že se vztah prokázal. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Rittig na archivním snímku

Článek

Rittig požadoval odškodné 100 tisíc korun a omluvu v Hospodářských novinách i Otázkách Václava Moravce za to, že ho šéf organizace David Ondráčka spojil v tomto pořadu České televize s kauzou prodeje solárních elektráren Amun.Re společnosti ČEZ. Ondráčka doslova řekl, že „(Rittig) figuruje ve fotovoltaické kauze Amun.Re a je v pozadí obchodů“. Rittig tvrdí, že s kauzou nemá nic společného.

„Provedenými důkazy nebylo prokázáno, že by žalobce měl něco společného s Amun.Re,” mínil Rittigův obhájce Vladislav Jirka. „Veřejná publikace nepravdivého tvrzení zasahuje do osobnostních práv,” připomněl.

Rittig musí unést i kritiku

Advokát TI Václav Láska naopak prohlásil, že spojitost Rittiga s Amun.Re prokázána byla. Stejného názoru byla i soudkyně Stamidisová, která zamítla žalobu ve všech bodech. Stamidisová také prohlásila, že Rittig má přístup do médií, kde kritizuje ostatní, a musí tedy počítat i s kritikou vlastní osoby.

TI se nemusí omlouvat žádnou z požadovaných forem, ani platit 100 tisíc jako nemajetnou újmu. Rittig naopak musí TI uhradit náklady na soudní řízení.

V pátek před soudem vypovídali Martin Shenar (předseda představenstva Amun.Re) a David Michal (jeden z Rittigových právních zástupců). Oba shodně tvrdili, že Rittig s kauzou nemá nic společného. „Za Amun.Re pan Rittig nestojí a ani se nepodílel na prodeji elektráren Amun.Re ČEZ,” prohlásil Shenar.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International

ČEZ odkoupil od Amun.Re solární elektrárny u Ralska a Mimoně. Obchod byl prý pro ČEZ nevýhodný a zajímá se o něj policie. Vyšetřovatelé také řeší podezření, že elektrárny získaly povolení k výrobě podvodem a vysoké státní dotace na solární energii pobírají neprávem. ČEZ toto odmítá.

„Potěšilo mě, že soud konstatoval, že vazba na Amun.Re byla prokázána,” řekl po rozsudku Ondráčka. Transparency International i další protikorupční organizace čelí v poslední době stále častěji obdobným žalobám.

„Zkouší nám tím vzít energii a motivaci do dalšího investigování jeho pochybných praktik. Ačkoli se tyto útoky stupňují, určitě nás neodradí. Ale podporu budeme potřebovat. Morální i finanční,“ komentoval výsledek soudního jednání Ondráčka v tiskovém prohlášení.

Loni v červnu pražský městský sod zamítl Rittigovu žalobu na Nadační fond proti korupci, který ho spojil s tunelováním pražského dopravního podniku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám