Hlavní obsah

Rittiga a spol. poslal žalobce v kauze Oleo Chemical k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce v pondělí podal k soudu obžalobu v kauze lobbisty Iva Rittiga a dalších devíti lidí ohledně petrochemické firmy Oleo Chemical. Skupina je podezřelá z vyvedení téměř 20 miliónů korun ze společnosti. O vývoji v případu informoval dozorující žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (vlevo) se svým právním zástupcem Vlastimilem Rampulou. Archivní snímek

Článek

Policie obvinila kromě Rittiga například zakladatele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka či Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Jeden z obviněných je podle žalobce označený jako spolupracující.

Borgula podal obžalobu k Městskému soudu v Praze. Týká se podezření z krácení daně, zpronevěry a praní špinavých peněz. Obvinění se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Škodu způsobenou firmě Borgula spočítal na 19 977 318 korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3 720 040 a „vypraných" peněz bylo údajně nejméně 13 306 010.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Protikorupční policie stíhá podezřelé v kauze od loňska, vyšetřování uzavřela letos koncem února.

Borgula jména obžalovaných nesdělil, podle dřívějších informací médií jsou mezi nimi Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal, jednatel firmy Peskim nabízející účetnictví Petr Michal, šéf výroby v Oleo Chemical (OCh) Radomír Kučera, Jana Šádková z firmy Oil Technologies a spolupracující pozici žádá finanční odborník Jaroslav Kubiska.

Nafta pro dopravní podnik

Všech deset lidí zůstalo na svobodě, návrhy na vazbu zamítl už dříve soud. Podle vyšetřovatelů mířily peníze za fiktivní práci z OCh přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Jeden z obviněných šéfů firmy Jirounek to v dřívějším rozhovoru s ČTK odmítl.

Podle něj šlo o standardní poradenství. Podle policie ale nákladné poradenské služby měly ve skutečnosti zajistit pro OCh finančně zajímavou zakázku ohledně pohonných hmot pro dopravní podnik v Praze. Kubiska dříve spravoval mimo jiné Rittigovy účty a již dříve při vyšetřování naznačoval, že požádá o spolupracující pozici.

Pokud dojde na hlavní líčení, mohl by soud přihlédnout k jeho přiznání a vynést pro něj mírnější trest. Spolupráci obviněného ale nemusí uznat. Kubiskova výpověď údajně rozkrývá, jak skupina kolem Rittiga vyváděla peníze přes účty v cizině. Obhájci ostatních obviněných Kubiskovo vyjádření zpochybňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám