Hlavní obsah

Říkal si Meluzín a s Piškotem zneužíval děti, soud mu dal šanci na svobodu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno-venkov

Bývalý skautský vedoucí Martin Mertl odsouzený na 10 let za zneužívání desítek dětí dostal šanci na svobodu. Okresní soud Brno-venkov totiž vyhověl jeho žádosti o podmíněné propuštění, kterou si muž podal po odpykání dvou třetin trestu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní Milan Machát a Martin Mertl na chodbě Krajského soudu v Ústí nad Labem (6. září 2013)

Článek

Podle mluvčího soudu Dušana Beránka soud rozhodl při jednání v kuřimské věznici, kde si Mertl odpykává trest. Rozhodnutí ale ještě není pravomocné, státní zástupce se proti propuštění odvolal, případ tak posoudí ještě Krajský soud v Brně. Do jeho rozhodnutí zůstane bývalý skautský vedoucí za mřížemi.

Soud svůj verdikt vydal po znaleckém zkoumání. Mertl zvaný Meluzín s dalším vedoucím Milanem Machátem alias Piškotem působili ve skautském hnutí v Ústí nad Labem. Dvojice používala při svém jednání rafinovaný postup. Jejich revírem byl internet, své oběti lákali na falešné profily na sociálních sítích, kde se vydávali za mladé dívky.

Chlapcům, které chtěli zneužít, posílali fotky nahých dívek a na oplátku chtěli jejich snímky a později i videa s masturbací. Když dvojice kompromitující záznamy získala, začala své oběti vydírat, že materiály zveřejní, pokud nedodají videa se sexuálními praktikami s dalšími muži. Pak chlapce kontaktovali pod pravými jmény s tím, že je dívka vydírá také a ať požadovaný záznam pořídí společně.

Podle soudu měli svou činnost neobyčejně propracovanou a postupovali profesionálně. Někteří zneužití pocházeli přímo ze skautského hnutí. Znásilňování a zneužívání svých svěřenců se dvojice mnohdy dopouštěla přímo ve skautské klubovně nebo na společných skautských akcích. Znásilnění se podle spisu dopustili na několika chlapcích, některé oběti zneužívali opakovaně.

Soud je poslal do vězení za trestné činy znásilnění, sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití, ohrožování výchovy dítěte, ale také výroby dětské pornografie a dalších skutků.

BEZ KOMENTÁŘE: Martin Mertl u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

O propuštění rozhodoval senát v čele s Lenkou Šebestovou, před kterým si v polovině dubna sypal Mertl popel na hlavu. „Je to hrozné zrcadlo, co jsem to za zrůdu. Je s tím těžké žít, proklínám se za to. Cítím obrovskou lítost pro to, co si prožili kvůli mně v takto mladém věku. Měl jsem je nechat vyrůstat v klidu a bezpečí, ne je do něčeho nutit. Mysleli jsme, že jsme frajeři a mistři světa. Neviděli jsme, co to může způsobit,“ prohlásil tehdy.

„Léčím se v Kuřimi a chtěl bych se léčit i dál. Jsem heterosexuální panic, potřebuju probrat i s odborníkem, co se bude dít, když bych měl nějakou takovou zkušenost,“ nastínil své plány po možném propuštění z vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám