Hlavní obsah

Řidič ze Smíchova, který zabil studentku, před nehodou pil. Prozradilo ho video

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Marek Půček (24) před nehodou, při které srazil svým BMW dívku na zastávce, popíjel v restauraci. Z kamerového záznamu restaurace, který soud nechal v pátek přehrát, je vidět, že rozhodně neměl jedno malé pivo, jak tvrdil. Půčkovi hrozí u Obvodního soudu pro Prahu 2 maximálně osm let vězení za usmrcení z nedbalosti.

Příchod řidiče ze Smíchova Marka Půčka k souduVideo: Novinky

 
Článek

Půčkův dlouholetý kamarád Jakub Trcka, předvolaný jako svědek obhajoby, tvrdí, že mladík nepil. „Marka jsem viděl konzumovat jedno malé pivo, které tam bylo, už když jsem přišel, jiný alkohol nepil,“ sdělil soudu Trcka. Popřel i jakoukoli přítomnost drog na stole. Po nějaké době Půček řekl, že je unavený a že jde domů spát.

Soudkyně Iva Fialová poté nechala přehrát kamerové záznamy z restaurace, kde Půček před nehodou seděl, a také z křižovatky nedaleko místa tragické nehody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Půček u Obvodního soudu pro Prahu 2

Proti Půčkově (a Trckově) tvrzení, že měl jedno malé pivo, je z kamerového systému restaurace zřejmé, že u jednoho piva nezůstalo. Půček pil z několika půllitrů a připíjel si s ostatními hosty z tzv. whiskovky. „Ťuknul jsem si ze zdvořilosti, čuchnul jsem si, ale pak jsem sklenici položil na stůl,“ vysvětloval Půček.

Podle žalobkyně Jany Schröderové ale Půčkovo popíjení video dokazuje. „Obžalovaný se může obhajovat způsobem, jakým sám uzná za vhodný,“ komentovala jeho vyjádření Schröderová. Ta také prozradila, co měl Půček a jeho známí na účtence, kterou restaurace vyšetřovatelům poskytla.

„Na účtence byly jen alkoholické nápoje, jediným nealko nápojem byla jedna malá kokakola,“ uvedla Schröderová. Ke stolu si skupina objednávala dvojité vodky.

Kolem třetí hodiny ráno je vidět, jak Půček odchází potácivým krokem z restaurace.

O útěk jsem se snažil až poté, co mi tam člověk říkal, že na zastávce leží mrtvý člověk
obžalovaný Půček

Na záznamu z křižovatky bylo jasně vidět, jak Půček zastavuje auto uprostřed křižovatky, bere z auta psa a mizí v nedalekých zahradách. Po pěti minutách se k autu vrátil. U auta se dohadoval s několika lidmi, a když přijela záchranná služba, vzal svého psa a dal se na útěk.

„O útěk jsem se snažil až poté, co mi tam člověk říkal, že na zastávce leží mrtvý člověk,“ komentoval video Půček.

Fialová potom kvůli předvolání zbylých dvou svědků jednání odročila na konec února.

Svědci se shodli, že pil

Půček srazil jedenadvacetiletou studentku mikrobiologie loni 5. srpna v půl páté ráno na zastávce před Švandovým divadlem na pražském Smíchově. Dívka čekala na autobus, který ji měl odvézt na brigádu do supermarketu. Najednou se však ze zatáčky vyřítil Půček v černém BMW a dívku autem smetl.

U soudu tvrdil, že večer před jízdou vypil při oslavě svých 24. narozenin dvě malá piva. Svědci se ale shodli na tom, že byl pod vlivem alkoholu ještě nad ránem. [celá zpráva]

Ztrátu kontroly nad vozidlem vysvětlil tím, že mu na klín skočil pes, kterého vezl s sebou. Půček zastavil až na křižovatce za zastávkou, kde i se psem opustil auto a dal se na útěk.

Dívku mezitím začali okamžitě oživovat svědci a později záchranáři, její zranění však byla tak rozsáhlá, že jim podlehla.

„Nemohl jsem se smířit s tím, že tam mojí vinou leží mrtvý člověk,“ vysvětloval Půček, proč dívce nepomohl. „Viděl jsem, že tam je hodně lidí, tušil jsem, že někdo zavolá záchranku,“ dodal.

Řidič srazil dívku v BMW, pak uteklVideo: Novinky

Policie začala ihned po nehodě po Půčkovi pátrat, zveřejnila jeho fotografii spolu s poznávacím znamením, což bylo dvojí tetování. Půček má na předloktí vytetovaný nápis Smíchov a na noze černou ovci a nápis „black sheep“.

Mladík se nakonec na policii přihlásil sám po zhruba šestnácti hodinách, kdy testy na alkohol a drogy už nic neprokázaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám