Hlavní obsah

Řidič ujížděl v Praze před policisty hned ze tří důvodů. Jedním byl kradený vůz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní hlídka si v noci ze soboty na neděli u křižovatky pražských ulic Prosecká a Františka Kadlece všimla podezřelého vozidla s volně otevřeným kufrem. Řidič na výzvu k zastavení nereagoval a snažil se policistům ujet. Jak se později ukázalo, měl k tomu několik důvodů – včetně nezpůsobilosti k jízdě a odcizeného vozu.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž ujížděl policejní hlídceVideo: Policie ČR

 
Článek

„Policisté nejprve chtěli provést odpovídající silniční kontrolu a řidiče mercedesu minimálně na otevřený kufr upozornit. Jenže ten byl zjevně jiného názoru,” konstatoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Okružní cesta ulicemi Libně a Vysočan

Šofér se hlídce snažil uniknout, nerespektoval ani rychlostní limity, kdy před policisty ujížděl rychlostí až 120 km/h, ani dopravní značky.

Pronásledování zabralo přibližně šest minut, během kterých auto ujíždělo ulicemi Františka Kadlece, Na Sypkém, Pod Čertovou skalou, Vosmíkových, náměstí na Stáži, Františka Kadlece, Prosecká, Čuprova, Spojovací, Skloněná, Pod Balkánem, Novovysočanská, Skloněná, Pod Balkánem a opět Novovysočanská. Šlo vlastně o jakousi okružní cestu ulicemi Vysočan a Libně.

V poslední jmenované ulici se policistům podařilo ujíždějící vozidlo zastavit. Další hlídka, která přijela kolegům na pomoc, totiž zablokovala ulici Novovysočanská. Řidič tedy už neměl kudy jet, navíc si nedlouho předtím prorazil pravou přední pneumatiku.

Tři důvody: odcizené auto, zákaz řízení a pervitin

„Následné prošetřování odhalilo hned tři důvody, pro které zadržený čtyřiadvacetiletý mladík před policisty ujížděl. Jednak jel v odcizeném vozidle, má vysloven zákaz řízení motorových vozidel a rovněž řídil pod vlivem návykové látky. Sám se doznal k užívání pervitinu,” sdělil policejní mluvčí.

I proto skončil zadržený na policejní služebně pro podezření z trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí, ohrožení pod vlivem návykových látek a neoprávněné užívání cizí věci. Za to vše mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Ve vozidle navíc policisté našli páčidla. „A i další zařízení, které nenechavci běžně používají při majetkové trestné činnosti,” dodal Hulan.

Mladý muž se může „pochlubit” poměrně bohatým trestním rejstříkem, policisté tedy budou prošetřovat, zda nějaký přečin nespáchal i krátce před zadržením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám