Hlavní obsah

Řidič napadl důchodce na přechodu, odpyká si 11 let

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přesvědčen o tom, že se vlastně ničeho špatného nedopustil, hnal svůj případ až k Nejvyššímu soudu (NS) Pavel Domša z Brna. Brojil proti trestu 11 let vězení, kterým ho potrestala justice za napadení šestaosmdesátiletého seniora na přechodu pro chodce. Senior upadl hlavou na zábradlí a svému zranění pak podlehl v nemocnici. NS dovolání piráta silnic odmítl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pavel Domša u soudu

Článek

K nešťastnému incidentu došlo v říjnu 2010 na Lidické ulici v Brně. „Obžalovaný ve voze VW Passat prudce zabrzdil před přechodem, po němž šel senior opírající se o hůl. V důsledku prudkého brždění do obžalovaného zezadu narazilo další auto. Obžalovaný pak vyběhl za seniorem a zezadu ho prudce strčil na zábradlí,“ popsala situaci státní zástupkyně.

Domša se hájil tím, že seniora uviděl na 15 metrů před přechodem. „Vůbec se nerozhlédl, já začal intenzivně brzdit a zezadu do mě narazil můj známý. Neviděl jsem žádnou reakci toho člověka, asi spěchal na přijíždějící tramvaj. Vnímal jsem ho jako viníka, proto jsem se za ním rozběhl a volal jsem, ať stojí. On ale nic, tak jsem ho doběhl a chytil ho za záda. On se ale nějak vysmekl, upadl na zábradlí a sesunul se na zem. Hned na mě začali křičet lidi, nechtěl jsem vstupovat do konfliktu, a protože se k němu sbíhali, tak jsem šel radši pryč. Najednou jsem se z pozice poškozeného dostal do role viníka,“ hájil se řidič s tím, že by se soudy měly jeho případem znovu zabývat, protože nechtěl nikomu ublížit.

NS ale jeho argumentům neuvěřil. „Obviněný napadl poškozeného neočekávaným a překvapivým útokem s rozběhem zezadu. Pro obviněného bylo za této situace snadno seznatelné, že byť se jednalo o strčení, postačovalo to k nevyhnutelnému a nekontrolovanému pádu poškozeného a k jeho nárazu hlavou na tvrdou překážku,“ konstatovali soudci.

Trest dostal Domša i za další konflikt za volantem. Před incidentem se seniorem totiž ještě na parkovišti u brněnského obchodního centra Olympia svým autem narážel do auta řidičky, jejíž styl jízdy ho rozčiloval. Když žena ze svého auta vystoupila, smýkl s ní po kapotě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám