Hlavní obsah

Řidič brněnské tramvaje spatřil požár domu. Zastavil vůz a zachránil seniory

Brno

Život i auto dvěma seniorům v Brně-Bystrci zachránil v pondělí řidič tramvaje David Hrůza. Když během jízdy spatřil požár rodinného domu, neváhal tramvaj zastavit a zachránit jeho obyvatele.

Požár rodinného domuVideo: HZS Jihomoravského kraje

 
Článek

Když řidič ve 04:00 projížděl kolem rodinného domu seniorů s prázdným služebním vozem srážejícím námrazu z trolejí, z objektu stoupal dým. Řidič tramvaj odstavil, ze zakouřeného domu vyvedl ven oba obyvatele, pak z objektu vytlačil jejich auto, sedl do tramvaje a pokračoval v práci. Později skončil v péči lékařů. Jeho stav je ale dobrý.

Foto: Archiv Dopravního podniku města Brna

Řidič tramvaje David Hrůza pomohl dvěma seniorům při požáru.

Koupil si dítě, pak ho měl trýznit a trápit hlady

Krimi

Záhy byli na místě hasiči, kteří se pustili do likvidace plamenů. „Ukázalo se, že hoří přístavek domu. Požár se rozšířil i na jeho střechu a střechu sousedního domu,“ řekl Právu mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Příčina požáru zatím není známa. Škoda se odhaduje na tři čtvrtě milionu korun. Byla by mnohem vyšší, nebýt ostražitého řidiče.

„Jsou věci, které jsi chtěl vždy zažít. Třeba to, že zachraňuješ lidi z hořícího domu. Jenže pak ta situace nastane a víš, že toto už nikdy nechceš zažít,“ popsal řidič svůj zážitek na sociálních sítích brněnského dopravního podniku. Byl to právě on, kdo pohotově přivolal hasiče.

Obyvatelé domu byli zřejmě v šoku z nočního požáru a hustého dýmu, proto stáli v průchodu. Řidič na svém činu nevidí nic neobvyklého, prý by se tak zachoval každý.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požárem zničená část rodinného domu.

Přestože si následně chtěl plnit své pracovní povinnosti, nebylo mu zcela dobře. „Byla k němu přivolána naše sanitka. S podezřením na nadýchání zplodin hoření jsme jej odvezli do nemocnice,“ řekla Právu mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová. Podle dostupných informací je řidič v dobrém stavu. Zřejmě se jen nadýchal hustého kouře.

I jeho přičiněním se uchráněné hodnoty na poškozeném domě odhadují na dva miliony korun. O seniory je postaráno. Dům je sice momentálně neobyvatelný, bystrcká radnice jim ale již zajistila náhradní ubytování.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požárem zničená část rodinného domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám