Hlavní obsah

Řidič autobusu v pantoflích místo brždění přidal, za zabití dítěte platí podmínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slaný

V kritické situaci řidič autobusu ve Slaném místo brždění sešlápl plyn a přejel malé dítě. Za jeho smrt nyní zřejmě už definitivně dostal podmíněný trest. Řidič si na uložený postih stěžoval až u Ústavního soudu v Brně. Ten v těchto dnech vydal podle ČTK rozhodnutí, v němž stížnost zamítl. Platí tak verdikt předchozích instancí.

Foto: Novinky

Autobus vjel v červnu 2020 na nádraží ve Slaném do chlapců čekajících na zastávce. Na místě zemřel sedmiletý hoch

Článek

Řidič dostal dvouletý trest vězení s podmínečným odkladem na tři roky a zákaz řízení všech motorových vozidel na pět let.

Tragédie se stala v červnu 2020 na nádraží ve Slaném na Kladensku. Řidič obutý do gumových pantoflí tvrdil, že se mu zasekl plynový pedál. Manévroval v tu chvíli prostorem nádraží, stáčel se k zastávkám. Autobus ale v zatáčce nepřibrzdil. Místo aby šofér šlapal na brzdu, chtěl údajně sešlápnutím plynu uvolnit pedál, autobus tím ale začal zrychlovat.

Řidič nevybral zatáčku a najel do zastávky, kde čekal chlapec prvňák se svým jen o málo starším bratrem. Malý hoch zemřel, ač se ho záchranáři snažili dlouho oživovat. Starší bratr byl zraněn, další tři děti stihly uskočit.

Autobus řídil v pantoflích a zabil sedmiletého chlapce, dostal roční podmínku

Krimi

Gumáky nepovažoval za problém

„Nenapadlo mě brzdit, čekal jsem, že když zvednu nohu z plynu, tak autobus bude zpomalovat, to se nestalo,“ hájil se u soudu řidič a ani gumové nevhodné boty nepovažoval za problém.

„Nemůžete být deset hodin denně v jedněch botách, nebyly prodyšné, proto jsem je střídal za svoje,“ uvedl řidič při líčení u kladenského soudu. Jeho obhájce trval na nevině řidiče a žádal zproštění obžaloby.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Viníkem nehody byl podle soudů řidič autobusu Karel Blaňár.

Už kladenský soudce ale jednání řidiče zhodnotil jasně. „Řídil v nevhodné obuvi, nevěnoval se řádně řízení a nepřizpůsobil rychlost prostoru nádraží a konkrétním podmínkám. Nesprávnou manipulací uvedl autobus do vysoké rychlosti a nezvládl řízení,“ uvedl soudce Štěpán Jirounek.

„Nejednal jste jako profesionální řidič,“ řekl soudce směrem k viníkovi nehody.

Foto: Novinky

Řidič najel do dětí na zastávce, kterou zdemoloval. Nehoda se stala v létě 2020. Teď padl trest.

Rozsudek po sérii odvolávání beze změn

Řidič se po vynesení prvního rozsudku v roce 2021 začal odvolávat, ale i další soudy dospěly k podobný závěrům. Platí podmínka za usmrcení z nedbalosti a Ústavní soud odmítl stížnost pro zjevnou neopodstatněnost. Soudci trvali na závěru, že prvotní a zásadní příčinou nehody byla neopatrnost řidiče.

„Je zřetelná logická návaznost mezi provedenými důkazy, jejich hodnocením, učiněnými skutkovými zjištěními a přijatými právními závěry,“ píše se v usnesení Ústavního soudu, který nechal zmíněný rozsudek beze změn.

Řidič už v minulosti napsal rodině školáka omluvný dopis, ve kterém uvedl, že jediný, kdo selhal, byl on sám.

Testování nejvhodnější obuvi na řízení auta: nejhůře dopadly žabky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám