Hlavní obsah

Autobus řídil v pantoflích a zabil sedmiletého chlapce, dostal roční podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Roční trest vězení s podmíněným odkladem na 2 roky dostal v úterý u kladenského okresního soudu řidič autobusu, který vloni v létě usmrtil sedmiletého chlapce ve Slaném. Nehoda se stala v červnu minulého roku na nádraží, kde hoch se svým starším bratrem čekali na autobus. Jiný, řízený Karlem Blaňárem, ale vjel do prostoru zastávky a chlapce smetl.

Nehoda autobusu ve SlanémVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Mladší chlapec i přes hodinu trvající oživovací pokusy zemřel, starší vyvázl s lehčím zraněním, ale nejspíš doživotním traumatem. Další tři děti stihly uskočit.

Chlapec nepřežil ve Slaném srážku s autobusem, řidiči v pantoflích navrhla žalobkyně podmínku

Krimi

Řidič přiznal, že řídil v pantoflích, vinu vzal nejprve na sebe, ale později se začal bránit, že za tragickou nehodu mohla technická závada na autobusu a zaseknutý plynový pedál. Autobus tak podle něj zrychloval, ačkoli sundal nohu z plynu, když zjistil, že jede příliš rychle.

Foto: Pavel Jaňurek, Právo

Autobus vjel vloni v červnu na nádraží ve Slaném do chlapců čekajících na zastávce. Na místě zemřel sedmiletý hoch.

Zákaz řízení na tři roky

„Řídil v nevhodné obuvi, nevěnoval se řádně řízení a nepřizpůsobil rychlost prostoru nádraží a konkrétním podmínkám. Nesprávnou manipulací uvedl autobus do vysoké rychlosti a nezvládl řízení,“ uvedl soudce Štěpán Jirounek. „Nejednal jste jako profesionální řidič,“ uvedl soudce, který také uložil trest zákazu řízení na 36 měsíců. V případě, že se domníval, že je na autobusu závada, měl možnost ho vyměnit.

„To neudělal a rozhodl se to řešit vlastními silami. Vůbec nereflektoval to, že mohl místo plynového pedálu použít brzdu. Celou dobu jen vysvětloval, že se to snažil řešit plynem. Vůbec nepřipustil, že by mohl brzdit,“ odůvodňoval rozsudek soudce Jirounek.

Řídil v pantoflích? Policie prověřuje obutí řidiče autobusu při tragické nehodě

Krimi

Obhájce hned podal odvolání proti vynesenému rozsudku. „Považuji rozsudek za nehorázný,“ uvedl obhájce řidiče a vinil soudce, že je proti němu zaujatý.

Řidič Blaňár vinu odmítal.

Reklama

Výběr článků

Načítám