Hlavní obsah

Řetěz přes cestu zabil mladíka. Policie zjišťuje, kdo ho tam natáhl a proč

Osmnáctiletý motocyklista se ve středu večer zabil ve Zvánovicích na Praze-východ, když si nevšiml řetězu nataženého přes cestu vedoucí do lesa. Policie teď bude zjišťovat, jak se řetěz na veřejnou komunikaci dostal.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Motocykl zesnulého mladíka u Zvánovic

Článek

„Bude se prověřovat, jestli tam byla zábrana umístěna oprávněně, kým a jestli bylo vše odsouhlaseno,“ sdělila Právu mluvčí středočeské policie Michaela Richterová.

Podle právníka Pavla Kiršnera z advokátní kanceláře CIKR by v případě zjištění trestněprávní odpovědnosti mohly pachateli hrozit až tři roky vězení za usmrcení z nedbalosti. „Půjde o odpovědnost pouze za nedbalost, neboť by bylo velice těžce prokazatelné, že byl řetěz přes cestu natažen s úmyslem usmrcení,“ podotkl Kiršner.

Podle advokáta bude mít i chování řidiče, tedy zda jel přiměřenou rychlostí či dával pozor na cestu, vliv na výši případného trestu. Faktorem bude i to, jestli jde o veřejnou komunikaci, nebo soukromý pozemek.

Mladý motorkář si na cestě nevšiml nataženého řetězu. Po pádu zemřel

Krimi

„Mladík jel po pozemní komunikaci Ondřejovskou ulicí. Přes cestu byl natažen ocelový řetěz, do kterého najel,“ popsala mluvčí Richterová.

„Následkem toho přepadl přes řídítka. Na první pomoc mu přiběhl svědek celé události, poté ho vystřídali policisté do příjezdu zdravotníků. Nicméně mladík přes veškerou snahu záchranářů na místě zemřel,“ uvedla Richterová.

Policejní mluvčí ještě dodala, že kriminalisté už nařídili soudní pitvu pro přesné zjištění příčiny smrti.

Řetěz tam zřejmě neměl co dělat

Ondřejovská ulice je pozemní komunikací, která dále přechází v polní cestu, po které je vedena cyklostezka. Zábrana řetězem by tam tedy být neměla. Ani soukromí vlastníci si nemohou na svůj soukromý pozemek natáhnout jakoukoli zábranu.

„Pokud by to byl soukromý pozemek, bude se zkoumat, jestli majitel zachoval dostatečnou opatrnost. Kdyby to mělo být potenciálně nebezpečné, tak by majitel pozemku mohl odpovídat nejen v trestněprávní rovině, ale i za škody, které tím způsobuje,“ přiblížil právník Kiršner.

Za nebezpečnou zábranu může být považováno právě ocelové lano, které nemusí být dobře viditelné a nijak označené. Tím může být chodcům i jezdcům způsobeno zranění.

U soudu už byl podobný případ

„Pokud je to ale klasická zábrana, třeba závora, která má ukazovat, že pozemek není veřejný, tak je to v pořádku,“ konstatoval advokát.

Připomněl, že podobný případ se stal v roce 2019 mezi šumavskými obcemi Keply a Zhůří.

Farmář tam přehradil elektrickým ohradníkem pro dobytek na svém pozemku místní komunikaci, která patří k turistické stezce. Přes něj pak přepadl cyklista, který si zlomil rameno a žebra.

Farmáře vinili z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Okresní soud v Klatovech ho ale nakonec zprostil obžaloby. „Upozornil přitom na to, že poškozený jel vyšší rychlostí a nebyl dostatečně opatrný,“ podotkl Kiršner.

Cyklista se přerazil o ohradník, stíhají farmáře

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám