Hlavní obsah

Reportéra Novy sebrala při natáčení policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ostrý spor se rozhořel mezi televizí Nova a pražskou policií. Důvodem je potyčka mezi redaktorem Martinem Novotným a policisty, kteří údajně zakázali v pátek ráno jeho štábu natáčet u stanice metra Černý Most. Novotný připravoval reportáž o útoku psů patřících bezdomovcům na jednoho z cestujících a po zásahu policistů skončil v pracovní neschopnosti.

Foto: Dušan Jurek

Na pobřeží

Článek

"Policisté přistoupili k vyklízení prostorů nástupiště, neboť dva psi byli natolik podrážděni, že hrozilo nebezpečí poranění dalších lidí. Tomu se ovšem bránil 26letý muž, který o sobě prohlašoval, že je žurnalista. Žádným věrohodným způsobem však nebyl schopen prokázat svou totožnost," načrtla incident podle verze policie mluvčí Daniela Razímová.

Muži zákona proto podle ní redaktora hodlali předvést na místní oddělení. "Muž ale kladl aktivní odpor a do jednoho z policistů dokonce strkal. Policisté mu proto v souladu se zákonem nasadili pouta," pokračovala policejní mluvčí.

Televize podá trestní oznámení

Reportér však incident popsal zcela jinak. "Výzvy policie jsme uposlechli a celý štáb vyšel ven z metra. Tam nám ale policisté zakázali točit. Po mých protestech si vyžádali můj občanský průkaz, který jsem ale měl v autě, tak mě vzali do služebního auta," popsal Novinkám Novotný s tím, že právě v ten okamžik policisté vyváděli z metra odchycené psy, tak řekl kameramanovi, ať začne natáčet. "Policisté se mu v tom snažili zabránit, poškodili kameru a když jsem se ho zastal, přirazili mě k autu a nasadili pouta," pokračoval reportér.

"Zásah policie byl z našeho pohledu zcela neadekvátní," tlumočil stanovisko televize mluvčí Daniel Plovajko s tím, že redaktor Novotný je po lékařské prohlídce v pracovní neschopnosti.

Ověření totožnosti trvalo osm hodin

Novotný strávil na policejním oddělení osm hodin, než si policisté ověřili jeho totožnost. Stěžoval si také na to, že se mu po zásahu zablokovala krční páteř a policisté přivolali záchranku až po dvou hodinách.

Zástupci televize hodlají podat trestní oznámení. "Celý incident máme natočený na kameře a máme důkazy o tom, že zásah byl zcela přehnaný," dodal Plovajko.

Postup policistů prošetřuje i oddělení kontroly a stížností.

Reklama

Výběr článků

Načítám