Hlavní obsah

Řepka se už do vězení nevrátí. Tři roky ve zkušební době sekal latinu

V pátek vypršela tříletá zkušební doba, kterou soud uložil bývalému fotbalistovi Tomáši Řepkovi po podmíněném propuštění z výkonu trestu. Protože sportovec doposud „sekal latinu“, tak mu v případě dalšího prohřešku už nehrozí, že by se musel vrátit zpět do vězení odsedět si zbytek trestu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tomáš Řepka po propuštění

Článek

„Nemáme žádný záznam o tom, že by svým chováním porušil pravidla podmíněného propuštění,“ uvedla na dotaz Práva Lucie Ženíšková z plzeňského okresního soudu.

Šestačtyřicetiletý bývalý obránce Sparty či West Hamu byl odsouzen za zpronevěru luxusního vozu, internetové útoky na svou druhou exmanželku a opakované řízení vozidla v opilosti.

Soud poslal původně Řepku do vězení na dva a půl roku, později mu trest zkrátil o 293 dnů za 293 odpracovaných hodin veřejně prospěšných prací.

Řepka dostal 15 měsíců natvrdo za zpronevěru

Krimi

Předčasně na svobodu se Řepka dostal 6. ledna 2020 po rozhodnutí Krajského soudu v Plzni. Ten zrušil původní rozhodnutí plzeňského okresního soudu, který sportovci žádost o podmíněné propuštění zamítl.

„Odsouzený svým chováním a přístupem k plnění povinností ve výkonu trestu prokázal polepšení,“ stojí v rozsudku krajského soudu, který se odvolává na zprávu věznice, podle níž se Řepka ve svém oddíle aktivně zapojil do úklidových prací a jiných činností.

K dobru soud Řepkovi přičetl i vysokou pracovní morálku. „Má kladné hodnocení z nestřeženého pracoviště mimo areál věznice,“ dodal krajský soud.

Ten se neztotožnil s názorem okresního soudu, podle něhož Řepka svoji trestnou činnost bagatelizoval.

„Nelze přeceňovat význam zjevně nešťastného a nedomyšleného vyjádření odsouzeného, který při veřejném projednání své žádosti označil spáchanou trestnou činnost za klukovinu. S tímto označením samozřejmě nesouhlasíme, ovšem stejně tak ho nepovažujeme za bagatelizaci spáchané trestné činnosti, ale spíše to vnímáme jako doklad simplexního a svérázného slovníku odsouzeného,“ konstatoval krajský soud.

Podle něho je důležité, že Řepka uznal spravedlivost uloženého trestu, spáchaných deliktů lituje a způsobenou škodu hodlá splácet.

Na druhou stranu ale krajský soud také poukázal na negativní zjištění, která do svého rozhodnutí zohlednil právě uložením tříleté zkušební doby s probačním dohledem a povinností uhradit způsobenou škodu.

„Jde zejména o inklinaci k páchání trestné činnosti v poměrně krátkém časovém horizontu. Stejně tak dosavadní přístup odsouzeného k úhradě způsobené škody nebyl úplně jednoznačný a přesvědčivý,“ vypočítával krajský soud

Sám Řepka při veřejném projednávání své žádosti prohlásil, že by se v případě propuštění na svobodu živil jako trenér fotbalistů SK Hostivař, kde má zajištěný měsíční příjem 20 až 25 tisíc korun.

Už také podle svých slov uzavřel dohodu o splácení částky 400 tisíc, která vznikla jako škoda v případu jeho odsouzení za zpronevěru. Tvrdil také, že nadměrné požívání alkoholu je už minulostí. „Už tři roky jsem čistý,“ prohlásil Řepka před soudem.

Fotbalista Řepka opustil vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám