Hlavní obsah

Ředitel s žáky masturboval a spal s nimi nahý. Za zneužívání dostal tři roky

Praha
Aktualizováno

Bývalý ředitel pražské Střední školy elektrotechniky a strojírenství Lumír Kymr si odpyká tři roky vězení za zneužívání svých studentů. Trest za jedno znásilnění a několikanásobný sexuální nátlak a ohrožování výchovy mu ve středu potvrdil pražský městský soud, který zamítl mužovo odvolání. Po opuštění věznice nesmí Kymr pět let pracovat s dětmi a mládeží.

Foto: Novinky

Bývalý ředitel Lumír Kymr (vpravo) u soudu. Archivní snímek.

Článek

„Obžalovaný páchal trestnou činnost po dlouhou dobu, vůči řadě nezletilých a sofistikovaným způsobem, například pod záminkou různých zdravotních prohlídek. Výrazně mu přitěžuje, že zneužil své postavení ředitele školy. Mladiství k němu měli přirozený respekt, případně měli strach z toho, že by jim zhoršil prospěch, a proto se mu podvolovali a strpěli jeho jednání,” konstatoval člen odvolacího senátu Václav Kašík.

Podle pravomocného rozsudku Kymr v letech 2010 až 2016 prováděl desítce chlapců masáže celého těla včetně přirození, spal s nimi nahý, sprchoval se s nimi nebo vzájemně masturbovali.

Muž je od dětství členem střediska Bukanýři, do jehož chaty v Josefově Dole brával své studenty na seznamovací cyklotábory a další akce. Právě tam se odehrála převážná část jeho skutků.

Chlapci chtějí milion

Kymr se dříve u obvodního soudu ke zneužívání chlapců v zásadě přiznal, k některým informacím z policejního spisu i k některým výpovědím poškozených chlapců měl však výhrady. Obvinění ze znásilnění označil za nesmyslné. Uvedl, že nebyl schopen rozlišit roli ředitele a kamaráda chlapců. V té době si prý neuvědomoval, že by jeho počínání mohlo být v rozporu se zákonem.

Po zveřejnění případu Kymr rezignoval na funkci ředitele a pět měsíců strávil ve vazbě. Dva z chlapců, kteří v trestním řízení figurují jako poškození, po Kymrovi požadují po jednom milionu korun za způsobenou nemajetkovou újmu. Soudy je s nárokem odkázaly na civilní řízení.

Ze znásilnění byl obviněn i další pedagog Kymrovy střední školy, který podle obžaloby zneužil podnapilosti jednoho ze studentů. Soudy ho však zprostily viny, protože studenta shledaly nevěrohodným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám