Hlavní obsah

Recidivista si trest za loupež v Německu odpyká v ČR

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Do české věznice se v nejbližších dnech přestěhuje z Německa 27letý recidivista Roman Čabrada, kterého německé soudy loni odsoudily k 6 letům za těžkou loupež. Rozhodl o tom v pátek senát Nejvyššího soudu ČR v Brně (NS), který uznal rozsudek Zemského soudu v Amberku. NS rozhodl na základě česko - německé smlouvy o vydávání odsouzených k výkonu trestu do země původu.

Foto: Radim Staviař

Koncert Gunma Junior Orchestra s Moravskoslezskou Sinfoniettou

Článek

Čabrada, který má na svědomí několik těžkých zločinů v Německu a Švýcarsku, navíc u nás čelí obžalobě za vraždu německého starosty Ericha Kundera, kterého společně s dalšími dvěma spolupachateli zavraždil 5. března 2002 v Chebu. Za vraždu mu Krajský soud v Plzni minulý týden vyměřil 18 let, trest však není pravomocný.

"NS uznává rozsudek německého soudu, který Čabradovi vyměřil 6 let za těžkou loupež. Jde o občana ČR a z uloženého trestu mu zbývá vykonat ještě 5 let, což vyhovuje podmínkách česko-německé smlouvy o vydávání občanů k výkonu trestu do země původu," uvedl předseda senátu NS Antonín Draštík.

Spolupachatel vraždy

Roman Čabrada přepadl v březnu 2002 s Petrem Z. poštu v Norimberku. Zaměstnancům pošty, kteří se dodnes z přepadení psychicky nevzpamatovali, vyhrožovali zastřelením a odnesli si přes 10 tisíc německých marek, které se v té době sbíraly a vyměňovaly za eura.

Za tento zločin, který německá justice kvalifikovala jako těžkou loupež, dostal loni v říjnu 6 let, přičemž rok už má i se započítanou vazbou za sebou. Následně se při vyšetřování vraždy německého starosty Ericha Kundera přiznal, že se podílel na jeho ubití a dostal za to 18 let. Ubil ho společně s Miroslavem Králem, který dostal 16 let a Ivetou Köppovou, která jim dělala volavku a dostala za to 4 roky.

"Vzhledem k tomu, že trest za vraždu německého starosty ještě není pravomocný a bude o něm zřejmě rozhodovat Vrchní soud v Praze, bude tento soud zvažovat výši trestu, protože musí uložit souhrnný trest, ve kterém se promítne jak trest z Německa, tak trest za vraždu," doplnil Draštík.

Podle českých zákonů se totiž tresty za různé zločiny nesčítají, ale soudy vyměřují souhrnný trest a výše se určuje podle nejvyšší sazby, kterou je možné za žalované činy uložit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám