Hlavní obsah

Recidivista se saxofonem policisty neošálil. Chci být muzikantem, tvrdil nad ukradeným nástrojem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Praze zadržela před týdnem bezdomovce se saxofonem. Policistům tvrdil, že se chce stát muzikantem, ti však zjistili, že saxofon byl odcizen z pražské konzervatoře. Bezdomovec byl už v minulosti několikrát souzen. Pří výslechu se dokonce přiznal k dalším činům. O případu v úterý informoval mluvčí policie Jan Daněk.

BEZ KOMENTÁŘE: Nalezený saxofonVideo: Policie ČR

 
Článek

Policisté potkali stíhaného muže při obchůzce v jedné z žižkovských ulic v úterý 30. ledna. Jednalo se o „starého známého“, který byl v minulosti už patnáctkrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Jelikož měl muž v ruce saxofon, policisté se rozhodli ověřit, kde k němu přišel.

„Dozvěděli se, že se recidivista rozhodl stát muzikantem a saxofon zakoupil na burze,“ popsal situaci policejní mluvčí Daněk, podle kterého byli policisté sice rádi, že se často stíhaný muž, který byl v minulosti odsouzen v součtu trestů k třinácti letům vězení, napravil, ale jeho tvrzení se rozhodli ověřit.

Foto: Policie ČR

Konzervatoř, ze které byl odcizen saxofon

V pouzdře nástroje našli navštívenku s telefonním číslem, na které poté zavolali. „Na druhém konci telefonu se jim ozval muž, který vůbec netušil, že jeho nástroj v hodnotě sto tisíc korun cestuje po Praze, jelikož má být uložený v učebně na konzervatoři,“ sdělil mluvčí.

Vynalézavý bezdomovec

Zadržený pětatřicetiletý muž skončil na služebně, kde byl podroben výslechu. Tam se ke krádeži saxofonu přiznal s tím, že ho odcizil o den dřív z budovy konzervatoře v Praze 3. Do budovy se prý dostal tak, že vyšplhal po tyči na římsu, po níž přešel do otevřeného okna. Tam pak odcizil zmiňovaný nástroj a stejnou cestou zase odešel.

Při výslechu kriminalisté navíc zjistili, že podobným způsobem se muž do budovy dostal už před pár týdny. „Stejným způsobem totiž někdo z té samé budovy před pár týdny odcizil notebook a tři flétny v celkové hodnotě téměř 40 tisíc korun. I k tomuto činu se zadržený muž přiznal a uvedl, že kradené věci prodal do zastavárny za zlomek ceny,“ popsal situaci Daněk.

Foto: Policie ČR, Policie ČR

Stopa na parapetu

Nakonec se bezdomovec přiznal i ke třetímu činu z dubna minulého roku, kdy byly při krádeži v bytě na Žižkově zajištěny stopy, které seděly na zadrženého. Zmínil, že onu noc kráčel po Biskupcově ulici a zaslechl chrápání. Jak následně zjistil, vycházelo z otevřeného okna v prvním patře domu. Situace se rozhodl využít. K oknu přistavil plastovou popelnici, po které pak do bytu vyšplhal.

„V bytě následně prošel okolo spících nájemníků a odcizil dva mobilní telefony, notebook a dámskou kabelku, čímž způsobil škodu skoro 16 tisíc korun. Z místa činu odešel dveřmi a kradené věci zpeněžil v zastavárně,“ uvedl mluvčí.

„Kriminalisté muže stíhají pro trestné činy krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Zajištěný saxofon kriminalisté vrátili zpátky majiteli,“ shrnul mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám