Hlavní obsah

Psycholog: zastřelený taxikář nemusel být na drogách

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Co bylo příčinou náhlé a nezvladatelné agrese Pavla Vopěnky, kterého v neděli policisté zastřelili na ulici v Praze a kterého jeho sousedé a známí znali jako slušného a klidného člověka? Podle psychologa Slavomila Hubálka je vysoce pravděpodobné, že náhlý výbuch vzteku se odvíjel od jeho setkání se 27letou ženou, se kterou měl 32letý taxikář nejprve mluvit a poté ji napadnout.

Článek

Stále totiž není jasné, zda a nakolik se dvojice znala. Podle sousedů šlo o bývalé milence. Matka ženy stejně jako policie to ale odmítla.

"Dostal se do emočně vypjaté situace, kterou nezvládl. V okamžiku, kdy dokonce napadl uniformované strážce zákona, což je v každém civilizovaném státě světa velký přečin, byl zjevně v afektu. Jeho činy překračují hranice běžného chování," řekl Právu Hubálek s tím, že Vopěnka vůbec nemusel být pod vlivem drog. Pitva už také vyvrátila, že byl v té době opilý.

"Ten člověk nemusel dokonce být ani nikdy předtím přehnaně agresivní, ale prostě to měl v sobě. Je to otázka osobnosti každého člověka, jak dokáže reagovat na stres," podotkl Hubálek.

Oklamala policisty?

Podle něho by se také měla věnovat pozornost jednání policistů a hlavně napadené ženy. Podle dostupných zpráv totiž žena přiběhla na služebnu s tím, že ji napadl neznámý člověk.

"Otázkou totiž zůstává, jak se ti strážníci a policisté k němu chovali. Co mu říkali nebo zda museli rovnou střílet. A pokud ta žena neřekla pravdu, že ho zná, nebo nesdělila důvody, proč se k ní tak začal chovat, tak v podstatě ty policisty částečně oklamala," vysvětlil Hubálek.

Podle republikových policistů celý incident proběhl velmi rychle. Vopěnka po napadení strážníků, kteří přiběhli ženě na pomoc, vyběhl proti policejnímu autu, které se mezitím přiblížilo.

"Bylo to až nelidské. Byl úplně nepříčetný, úplně bez sebe. Stále jen na nás křičel, že ho nikdo nedostane a že nás všechny zabije a přitom mačkal naprázdno spoušť. Ten zvuk budu slyšet stále," řekl Právu strážník Václav Havlík.

"Stojím za svými lidmi. Byli v bezprostředním ohrožení života. Byl to zázrak, že se jim nic nestalo. Ten muž běžel proti jejich autu, a když ho míjel, řval, že je všechny zabije. Neustále přitom mířil pistolí do vozu a mačkal spoušť," hájil včera postup policistů jeden z jejich nadřízených, který však s ohledem na probíhající šetření Inspekce ministra vnitra nechtěl zveřejnit své jméno.

Policista střílel už v autě

V tu dobu seděla podle informací Práva v autě trojice policistů i žena, která Vopěnkovi stihla utéct. Velitel hlídky, který seděl na přední sedačce na místě spolujezdce, na to patrně reflexně zareagoval a vystřelil ještě v autě. Rána prostřelila karosérii vozu.

Vopěnka zatím proběhl kolem nich a pokračoval dál směrem k Vysočanské třídě, která jako hlavní tepna rozděluje prosecké sídliště.

Následně policisté podle zdroje Práva vyskočili z vozu a prý Vopěnku vyzvali, aby se vzdal. Ten se k nim znovu otočil. Policisté na něj následně několikrát vystřelili. Vopěnku zasáhly asi čtyři kulky. Utrpěná zranění pro něj byla smrtelná.

Zda to bylo nutné, o tom nadřízení proseckých policistů vůbec nepochybují. "Proč by měli mířit na nohy, když je ohrožoval na životě a vše se seběhlo tak hrozně rychle?" podotkl další z jejich nadřízených, který však podle vlastních slov nebyl na místě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám