Hlavní obsah

Psychiatr čelí obvinění, že psal zkreslené posudky k nedobrovolným hospitalizacím. Výsledek závisti, hájil se u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Několik desítek zkreslených posudků měl podle obžaloby vypracovat berounský psychiatr a soudní znalec Michal Pořický (55). Posudky sloužily jako podklady pro rozhodování o nedobrovolné hospitalizaci v psychiatrické nemocnici v Dobřanech. Pořický se ve středu před plzeňským okresním soudem hájil, že „celá tato akce“ je výsledkem závisti.

Psychiatr a soudní znalec Michal Pořický stanul před plzeňským okresním soudem.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Podle státního zástupce Štefana Oravce šlo o sedmatřicet posudků neodpovídajících realitě, protože lékař pacienty nenavštívil ani nevyšetřil.

„Obžalovaný v některých posudcích uvedl nepravdivé nebo nepřesné diagnózy a vyúčtoval si za ně neoprávněně téměř sto tisíc korun,“ upozornil státní zástupce. Šlo přitom o důležitý odborný pohled pro soud, který následně rozhodoval o pokračování nedobrovolné hospitalizace nemocných.

Pořický už v přípravném řízení vinu odmítl a policistům při výslechu tvrdil, že všechny pacienty řádně osobně vyšetřil a prostudoval jejich zdravotnickou dokumentaci. To samé zopakoval ve středu před soudem. „Zcela nesouhlasím s tím, co je napsáno v obžalobě,“ zdůraznil lékař.

Znalci z Čapího hnízda v problémech. Do sporu se zákonem se dostal expert obhajoby i obžaloby

Krimi

Dále vypověděl, že nikdy neuvedl u pacientů špatné diagnózy. To se podle něj může jevit pouze z laického pohledu. „Námitky, že moje závěry se neshodují se spisovým materiálem a zdravotnickou dokumentací, jsou přece logické. Nejsem tam od toho, abych slepě opisoval zdravotnickou dokumentaci,“ prohlásil psychiatr. Sdělil, že vycházel mimo jiné z informací přímo od nemocných.

Pořický dělal posudky pro dobřanskou nemocnici od roku 2000. Poukázal na skutečnost, že se zařízení nikdy proti jeho znaleckým závěrům neohradilo. Až se zpožděním několika let podalo trestní oznámení, a to za období od února 2020 až do srpna 2021. „Je zvláštní, že všechny tyto stížnosti se týkají pouze dvou primariátů, a to gerontopsychiatrických,“ podotkl znalec.

Tady se projevuje vyloženě závist, tvrdil

Soudkyně Bohdana Kučerová se doktora dotazovala, proč chybějí u zdravotnické dokumentace razítka či nějaký důkaz, že skutečně pacienty navštívil a materiály si procházel. Podle Pořického mohl někdo listiny přepsat.

„Celá tato akce je zaměřená proti mně. Kolegové z Dobřan jsou přesvědčeni, že lékařská praxe má obrovské výnosy. A že ze znalecké činnosti mám snad ještě větší výnosy, takže se tady projevuje vyloženě závist,“ je přesvědčený.

Doktor se rozpovídal rovněž o podmínkách v tamější nemocnici. Řekl, že je v ní špatný personální stav, chybějí odborníci, především psychiatři. Odmítl, že by měl s někým v minulosti spor. „Ale nikdy jsem nevycházel s doktorem Žižkou mladším (Petr Žižka, ředitel psychiatrické nemocnice - pozn. red.). Celé to vzniklo až v době, kdy nastoupil na pozici ředitele,“ zmínil.

Psychiatr, jenž má zapsaných v ambulanci zhruba 7800 pacientů a během své praxe udělal přibližně 3000 posudků, se ze svých činů nezpovídá poprvé. Loni stál před soudem, protože podle obžaloby vypracoval tendenční posudek ve prospěch muže, který se pokusil o dvojnásobnou vraždu. Případ ještě není uzavřený.

V minulosti se Pořický potýkal i s jinými problémy, když mu policisté v ordinaci naměřili 2,6 promile alkoholu. Pod vlivem alkoholu měl vyšetřit nejméně čtyři pacienty. Berounský okresní soud nakonec jeho trestní stíhání podmíněně zastavil. Stanovil mu zkušební dobu v délce 14 měsíců a uložil zaplatit 200 tisíc korun na konto obětí trestných činů.

Psychiatr měl vypracovat desítky zkreslených posudků. Pacienty neviděl ani nevyšetřil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám