Hlavní obsah

Psi na jihu Čech pátrají po hledačích vltavínů. Ti na ně nasazují pasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Dva hledače vltavínů zadržela na konci prosince jihočeská policie. Zvolila pro to novou strategii: nasadila psy, kteří hledače i v noci bez problému najdou a tiše se k nim přiblíží. Policisté se setkali také s výhrůžkami a pastmi.

Zadržení hledačů vltavínů Video: Policie ČR

 
Článek

Policie uvedla, že hledači vltavínů jsou čím dál více organizovaní. Jedna skupina hledá horniny, další hlídá prostor před nechtěnými návštěvníky. Monitoruje cesty a silnice, a jakmile se objeví policie nebo kdokoliv jiný, varuje ostatní. Všichni se pak schovají v lese.

Vltavíny se pro místní staly prokletím, hledači české rarity mají v očích posedlost

Muži

„Nezřídka kopáči lidem, kteří místem jen procházejí, i vyhrožují, bojí se přivolání policie,“ uvedl mluvčí policie Jiří Matzner s tím, že policie potřebuje kopáče přistihnout při činu.

Mezi svátky proto policie zvolila jinou strategii. Na místa nejezdí autem a využívá kynologické specialisty, kteří hledače „pokladů“ najdou na větší vzdálenost. Během jedné prosincové kontroly jim přálo štěstí.

Hledači vltavínů v jižních Čechách hloubí několikametrové jámy a ničí lesy

Domácí

„Policisté zadrželi dva muže (nar. 1997, 1998) z Českobudějovicka. Samozřejmostí je zabavení nářadí a správní řízení. V případě, že policisté zjistí, že jde o ,recidivisty‘ v tomto oboru, mohou skončit u soudu,“ konstatoval Matzner.

Foto: Policie ČR

Vybavení hledačů vltavínů

Doplnil také, že se hledači nebojí policistům vyhrožovat usmrcením služebních psů a nalíčením pastí. „Nejde o plané výhrůžky, některé předměty jim zabavené to potvrzují,“ uvedl mluvčí.

Vltavín je označení pro horninu tektit v okolí řeky Vltavy. Vltavíny poprvé objevil v roce 1787 profesor Univerzity Karlovy Josef Mayer nedaleko Týna nad Vltavou. Nejvíce vltavínů se vyskytuje v pásu mezi Prachaticemi a Trhovými Sviny.
Tektit vzniká dopadem meteoritu na povrch naší planety. V průběhu dopadu dochází k uvolňování velkého množství energie přeměňované na teplo. Díky tomu dochází k metamorfoze na novou horninu – tektit.

Problémy s hledači vltavínů mají jižní Čechy a hlavně Českobudějovicko již mnoho let. Zaměřuje se na ně policie i Česká inspekce životního prostředí, protože tím ničí půdu, lesy, kořeny stromů a hloubí několikametrové jámy. Stromy, jejichž kořeny jsou poškozené, se stávají nestabilní a při silném větru či sněhu se vyvracejí. Může dokonce dojít i k odlesnění. Kromě toho ničí soukromý majetek. Cena jednoho vltavínu je pohybuje kolem tisícikoruny.

Ve správním řízení hrozí kopáčům až 100 tisíc korun pokuta, v případě opakovaného porušení také trestní stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám