Hlavní obsah

Psa na Šumpersku někdo postřelil a pohřbil zaživa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk

Otřesný případ zaznamenali o víkendu ochránci zvířat v Libině na Šumpersku. Někdo tu postřelil psa a polomrtvé zvíře poté zahrabal na skládce hlíny. Okolnosti již šetří policie. Na Facebooku Unie práv zvířat o případu informovala předsedkyně tohoto spolku Diana Šlechtová.

Foto: Unie práv zvířat, Novinky

Postřelený pes strávil na skládce hlíny několik dnů.

Článek

Unie práv zvířat už o víkendu informovala o případu policisty.„Věc si vzhledem k místní příslušnosti přebírají šumperští kriminalisté. Případ bude šetřen pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat,“ řekla v pondělí Novinkám policejní mluvčí Tereza Neubauerová

Zbídačeného psa, kterého se někdo pokusil usmrtit výstřely do hlavy, na skládce objevil náhodný kolemjdoucí. Ochránci zvířat předali psa do péče veterináře a zatím to vypadá, že nejhorší má za sebou.

„Jsou chvíle, kdy se v nás všechno svírá. Měla jsem za to, že už jsme jako záchranáři zvířat zvyklí na ledacos, ale toto s námi opravdu zamávalo. V sobotu volala kolegyně, že jí volal pán z Olomoucka, který při venčení svého psa našel na skládce hlíny úplně zbědovaného, zabláceného, vysíleného a těžce poraněného pejska, který tak tak žije, leží schoulený v blátě a sotva se hýbe,“ uvedla Šlechtová.

Foto: Unie práv zvířat, Novinky

Psa někdo postřelil ze vzduchovky do hlavy.

Na místo podle ní vyjely její kolegyně z olomoucké pobočky unie, které psa odvezly na nejbližší veterinu. „Pes měl zkrvavenou tlamu, zdálo se, jako by mu někdo vypíchal obě oči. Z očí mu tekla krev, nebyl schopen chodit, jen schouleně ležel,“ konstatovala předsedkyně.

Po načtení čipu se ukázalo, že jde o Bennyho, narozeného v roce 2019. „Pes je registrovaný na ženu nevalné pověsti. Krev na hlavě způsobilo pět diabolek vystřelených klasickou vzduchovkou z bezprostřední blízkosti,“ poznamenala Šlechtová.

Foto: Unie práv zvířat, Novinky

Z očí nalezenému pejskovi tekla krev.

„Pravděpodobně v domnění, že je pes mrtvý, protože po střelách zákonitě padl bezvládně k zemi, se dotyčná bezcitná zrůda rozhodla psa zakopat,“ zdůraznila předsedkyně s tím, že je dost pravděpodobné, že na místo popravy někdo psa odvedl a střelil. A protože v místě je volně ložená hlína, jednoduše ho zde zahrabal.

„Nejspíš ho ani ve snu nenapadlo, že pes je jen v bezvědomí a že krutou ránu osudu přežil. Proto se ani nenamáhal ho zakopávat nějak hluboko. Tato nedbalost pejskovi zachránila život,“ uvedla předsedkyně.

Foto: Unie práv zvířat, Novinky

Poraněný pes Benny bezprostředně poté, co byl nalezen.

Podle veterinářky a prvotního ohledání stavu pejska byl pod zemí delší dobu, zřejmě dva až tři dny. Členka unie zvíře odvezla na kliniku Jaggy Brno, která byla ochotna pejska hospitalizovat a poskytnout mu maximální veterinární péči.

„Momentální diagnóza je, že jedna diabolka těsně minula páteř, obě oči má pes poškozené, ale je naděje, že alespoň na jedno oko uvidí,“ podotkla Šlechtová.

Benny měl také otok pod krkem, okolnosti otřesného případu tak podle unie naznačují, že při střelbě ho zřejmě někdo musel uvázat, aby se necukal. Unie práv zvířat zorganizovala již o víkendu sbírku na úhradu nákladů léčby psa, které byly odhadnuty na 55 tisíc korun.

Foto: Unie práv zvířat, Novinky

Psa, který byl v žalostném stavu, převezli ochránci zvířat autem k veterinárnímu ošetření.

Reagovala na to téměř okamžitě řada dárců. „Prosím, peníze už neposílejte. Na péči o Bennyho máme dost,“ mohla již v neděli napsat předsedkyně.

Špekáček plný připínáčků. Zákeřné psí nástrahy děsí Karvinou

Krimi

Reklama

Související témata:
Unie práv zvířat
Libina

Výběr článků

Načítám