Hlavní obsah

První zimní zásah horské služby v Beskydech. Ženě pomohla aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pokud budeme letos vyjíždět jen k takto zodpovědným turistům, bude se nám opravdu pracovat dobře.“ Tak hodnotí Horská služba Beskydy první zásah na sněhu v právě začínající zimě. V sobotu odpoledne pomáhala ženě, která se zranila na zledovatělé cestě.

Foto: Horská služba Beskydy

Záchranná akce v Beskydech

Článek

„První letošní zraněná turistka by mohla sloužit jako vzorový příklad, jak se mají lidé v krizové situaci zachovat. Všechno udělala ona i její kamarádi správně,“ dodal jeden ze záchranářů.

Zákrok začal v sobotu hodinu po poledni, kdy na horskou službu volali kamarádi mladé ženy, která si zranila kotník a nebyla schopna další chůze. „Díky tomu, že kamarádi zraněné měli nainstalovanou aplikaci Záchranka, dokázala je horská služba velmi přesně a také rychle lokalizovat. Na místo dorazili záchranáři na čtyřkolce a sněžném skútru. V lokalitě pod vrchem Travný bylo místy až 30 centimetrů sněhu a terénní auto na místo nemohlo dojet,“ uvedl náčelník horské služby Radan Jaškovský.

Foto: Horská služba Beskydy

Žena si při výletu poranila kotník a nebyla schopna další chůze

„Než jsme dorazili, poskytli členové turistické skupiny ženě kamarádskou pomoc. Byli dobře vybavení a zachovali chladnou hlavu i v tom, že na místě zůstala pouze část skupiny a druhá část pokračovala v sestupu na chatu. Ženě jsme poskytli tepelný komfort, nohu jsme jí zafixovali do vakuové dlahy a převezli jsme ji na Visalaje, kde si ji do péče převzali krajští záchranáři. Musím všech osm členů skupiny skutečně pochválit, protože byli dobře připraveni a správně na krizovou situaci reagovali,“ doplnil záchranář, který na místě zasahoval.

Horská služba Beskydy upozorňuje turisty, že počasí na hřebenech hor má již plně zimní charakter. Tomu je nutné přizpůsobit vybavení na výlety i jejich plánování.

V rakouských horách zemřel český turista

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Aplikace Záchranka

Výběr článků

Načítám