Hlavní obsah

Protikorupční detektiv jel na kole do práce a chytil lupiče

– Praha
Právo, Radim Vaculík

V adrenalinovou jízdu se změnila brzká ranní cesta na kole do práce pro detektiva protikorupční policie. Když minulé úterý dvacet minut po páté projížděl Doupovskou ulicí v Praze 15, uviděl tam stojící a očividně otřesenou ženu, která se držela za rameno a byla v šoku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řekla mu, že byla přepadena neznámým lupičem, který jí vytrhl tašku obsahující veškeré doklady, peněženku i mobilní telefon, takže pak ani nemohla zavolat policii, a poté uprchl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Měla ale štěstí v neštěstí. Detektiv si od ní vyslechl zevrubný popis pachatele a vydal se směrem na Opatov lupiče hledat.

Našli dva nože

„Neváhal jsem, okamžitě jsem sedl na kolo a pronásledoval jsem toho muže,“ vzkázal policista Právu prostřednictvím mluvčího ÚOKFK Jaroslava Ibeheje. Neujel ani kilometr a narazil na muže odpovídajícího popisu, který měl navíc v ruce i odcizenou tašku. Přijel k němu a zakřičel: „Policie!“

To podezřelého nejprve vylekalo, protože se otočil, odhodil uloupenou tašku, ale útěk si rozmyslel a náhle si sáhl do zadní kapsy svých kalhot.

Policistu napadlo, co v ní asi tak může mít, takže lupiče raději zpacifikoval a povalil na zem. Při prohledávání zadrženého se detektivovo podezření potvrdilo, v zadní kapse kalhot našel zavírací nůž s čepelí o délce zhruba 15 centimetrů.

Zavolal policejní hlídku, která lupiče zatkla a mimo jiné u něj našla ještě další nůž. Pachatel skončil na služebně a následně v cele.

Hrozí mu až desetiletý trest

„Byl obviněn z loupeže, za což mu hrozí až desetiletý trest. Soud v pátek rozhodl o uvalení vazby na tohoto třicetiletého muže,“ řekl Právu mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Doplnil, že podezřelý ženu nejen oloupil, ale také na ni fyzicky zaútočil: „Praštil ji přes oblast zad a hlavy a strhl jí tašku, kterou měla přes rameno. O tu se začali přetahovat, přičemž pachatel povalil poškozenou na zem, takže později musela vyhledat lékařské ošetření v nemocnici,“ doplnil Daněk.

A dotyčný detektiv? Dá se očekávat, že ho za okamžitou pomoc oloupené ženě a dopadení lupiče nějaká pochvala a ocenění od vedení protikorupčního útvaru nemine.

„Je to moje povinnost jako policisty a občana,“ dodal detektiv, který běžně místo lupičů zatýká podezřelé z hospodářských, korupčních či daňových deliktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám