Hlavní obsah

Prostějovský advokát a zastupitel dostal podmínku a zákaz činnosti

• Aktualizováno
Právo, jr

K šesti měsícům odnětí svobody s podmíněným odkladem na dobu osmnácti měsíců odsoudil v úterý Okresní soud v Prostějově advokáta Josefa Augustina pro přečin zkreslování údajů o stavu hospodaření. Současný zastupitel za KSČM a bývalý prostějovský radní dostal od soudu také trest zákazu výkonu povolání advokáta na dobu dvou let. Rozsudek dosud nenabyl právní moci, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bývalý radní a současný zastupitel Prostějova za KSČM Josef Augustin (vlevo) se svým obhájcem u soudu v Prostějově.

Článek

Obžalovaný podle soudu nepodával daňová přiznání a nevedl řádnou evidenci od roku 2010 do roku 2014 a neučinil tak ani po výzvách finančního úřadu. Daň z příjmu mu finanční úřad musel vyměřit až dodatečně, dlužnou částku kolem 400 tisíc korun Augustin již uhradil.

Josef Augustin před soudem vinu přiznal, vyjádřil lítost a prohlásil, že si je vědom odpovědnosti. Soudkyně Ivona Otrubová v odůvodnění rozsudku k těmto argumentům přihlédla, k polehčujícím okolnostem přiřadila i fakt, že žije řádným životem a že daně doplatil a předložil potvrzení o bezdlužnosti.

Na druhé straně uvedla, že nebezpečnost jeho jednání zvyšuje fakt, že řádně nevedl daňovou evidenci po dobu čtyř let. Jednal tak v přímém úmyslu. Navíc tak činil jako advokát a z této pozice si musel být vědom povinností ke správě daní.

V rozsudku se soud nepřiklonil k návrhu žalobce k dalšímu, peněžitému trestu. Jedná se o 100 tisíc korun v měsíčních splátkách. Soud přidal odůvodnění, že daňové povinnosti již advokát uhradil a při nabytí pravomoci rozsudku o zákazu činnosti v advokacii přijde Augustin o zdroj příjmu z advokátní činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám