Hlavní obsah

Propuštěný vrah oloupil ženu přímo v obchodě

Plzeň

Chvíli vzdorovala, ale nakonec přetahovanou s lupičem o peníze vzdala. To možná 64leté Ivaně P. zachránilo život. Přepadl ji totiž propuštěný vrah, který v roce 2008 po banální rozepři bez mrknutí oka ubodal staršího muže. Za loupež poslal v pondělí plzeňský okresní soud Ondreje Kokyho (38) zatím nepravomocně na čtyři roky a čtyři měsíce do vězení.

Propuštěný vrah oloupil ženu přímo v obchodě.Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

K přepadení došlo v malém obchůdku s potravinami, kam si Koky podle svých slov přišel koupit svačinu. Ivany P. si všiml v okamžiku, kdy jí prodavačka u pokladny vyplácela čtyři tisíce korun za dodávku pečiva.

Má sklon k agresi. Opovrhuje společenskými pravidly a z žádného trestu se nepoučí
z posudku znalců

„Chytil ji za prsty a snažil se jí bankovky silou vytrhnout. Žena je zprvu držela v ruce a stále se čelem otáčela za obžalovaným, až dokonce upadla na regál,“ popsal útok státní zástupce Michal Klíma. Celé přepadení nahrála bezpečnostní kamera v obchodě.

Foto: Právo

Soud jej za loupež zatím nepravomocně odsoudil na čtyři roky a čtyři měsíce do vězení.

Sama poškozená před soudem přiznala, že zpočátku držela peníze vší silou, ale když jí začal lupič lámat ruku, dostala strach a peníze pustila.

Lupič házel po prodavači v Plzni lahve, skončil ve vazbě

Krimi

„Zpočátku jsem ho vůbec neregistrovala. Až když se na mě těsně nalepil u pokladny, tak jsem se chtěla ohradit. Pak jsem si ale řekla, že vezmu rychle peníze a odejdu,“ vypovídala žena, co předcházelo samotnému útoku. Co bude následovat, vůbec netušila.

Peníze prohrál v automatech

Muž se na ni vrhl v okamžiku, kdy bankovky přeložila na půl a chtěla si je strčit do kabelky.

„V tu chvíli mě chytil za ruku a snažil se peníze vyškubnout. Neřekl přitom ani slovo. Já se je snažila držet, ale začal mi lámat prsty. Už to bolelo, dostala jsem strach, že by mi mohl něco udělat,” uvedla svědkyně.

„Navíc jsem měla v kabelce další peníze a nechtěla o ně také přijít. Tak jsem bankovky pustila. On utekl ven. Prodavačka za ním ještě vyběhla, ale už ho nikde neviděla. Potom zavolala na tísňovou linku,“ dodala svědkyně.

Vytáhla nůž na vozíčkářku, u soudu dostala 4,5 roku

Krimi

Kokyho kriminalisté zadrželi ještě týž den na vlakovém nádraží. V dechu mu naměřili 1,7 promile alkoholu. Uloupené peníze už u sebe neměl. „Koupil jsem si nějaké pivo a zbytek prohrál v automatech,“ řekl obžalovaný muž.

K samotné loupeži uvedl, že do krámu nepřišel v úmyslu loupit.

„Sám nad tím přemýšlím, co mě to popadlo. Dostal jsem nějaký zkrat a sebral té paní peníze. Byl jsem opilý a pod vlivem prášků. Předtím jsem se pohádal s přítelkyní a měl jsem to pořád v hlavě,“ řekl Koky.

Odmítl, že by použil nějak zvlášť velké násilí. „Vůbec jsem se jí nedotkl, jen jsem chytil bankovky a vytrhl jí je z ruky,“ hájil se muž, jehož kriminální kariéra začala na přelomu tisíciletí.

Muž vyrazil na pivo s neznámým společníkem, který ho na toaletě zbil a oloupil

Krimi

Tehdy jako mladistvý dostal trest za to, že ničil popelnice a křičel „bílé svině“. Jeho agrese se pak stupňovala a vyvrcholila v roce 2008, kdy na ubytovně v Plzni ubodal jednoho z nájemníků. Žádnou lítost přitom necítil. Odseděl si za to 11 let.

Podle znalců jsou vyhlídky na nápravu Kokyho mizivé. „Má rychlý sklon k agresivnímu jednání a chybí mu motivace své chování korigovat. Opovrhuje společenskými pravidly a z žádného trestu se nepoučí,“ uvedli znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám