Hlavní obsah

Propuštěného vyšetřovatele s cejchem opilce vrátil soud do služby

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policii zrovna dobrou vizitku neudělal. Opilecké excesy 43letého vyšetřovatele plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) vedly v roce 2012 k jeho nucenému odchodu do civilu. Jenže teď má v ruce pravomocný rozsudek, podle kterého soud rozhodnutí o jeho vyhazovu zrušil jako nezákonné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bývalý zaměstnavatel ho tak musel vzít zpátky do služby a doplatit mu za čtyři roky rozdíl mezi mzdou, kterou by pobíral jako podplukovník, a příjmem, který měl po propuštění v civilu.

„Zrušení rozhodnutí o propuštění ze služebního poměru policisty nabylo právní moci v polovině letošního května. Na vyplacení peněz má nárok,“ potvrdil Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej s tím, že dotyčný policista k 30. 6. sám požádal o propuštění ze služebního poměru.

Za této situace tak dostane ještě jednorázové odchodné kolem sto tisíc korun a každý měsíc mu bude vyplácen výsluhový příspěvek za odsloužená léta ve výši nejméně 20 procent policejní výplaty.

Vyhořel u psychologa

Za své výstřelky byl policista několikrát potrestán kázeňsky. Definitivně si pod sebou podřízl větev po posledním incidentu na sklonku roku 2011, kdy opilý řádil v jedné z plzeňských restaurací a zpacifikovat ho tam museli až jeho kolegové.

Podle svědků tam nejprve vyvolával konflikty s hosty a pak si nahý lehl na silnici.

„Odmítal jít pryč, někteří kolemjdoucí se ho snažili odtáhnout, protože hrozilo, že ho někdo přejede. On se s nimi ale přetahoval a nakonec si zase lehl na zem. Pak přijeli policajti a naložili ho do auta,“ vzpomínala na extempore s policistou servírka z restaurace.

Tehdy už nadřízeným došla trpělivost a elitního detektiva poslali na přezkum k policejnímu psychologovi, kde vyhořel. „Výsledky psychologického vyšetření ukázaly, že policista není způsobilý dalšího výkonu služby a ze zákona musí být propuštěn,“ řekl Ibehej.

Propouštěcí rozkaz tehdy podepsal bývalý šéf ÚOKFK Tomáš Martinec. V té době bylo psychologické přezkoušení jedinou šancí, jak se zbavit policisty, jehož chování mohlo být rizikem pro působení ve služebním poměru.

Byl jsem propuštěn jako nezpůsobilý pouze na základě pohovoru s policejní psycholožkou s jedním rokem praxe
propuštěný policista

Sám detektiv už dříve v reakci na své propuštění hovořil o zmanipulovaném vyšetření u policejního psychologa s tím, že následně úspěšně prošel testem u psychologů ministerstva vnitra, kterému se podrobil dobrovolně, aby očistil své jméno. Jejich pozitivní stanovisko ale na jeho propuštění vliv nemělo.

„Byl jsem propuštěn jako nezpůsobilý pouze na základě pohovoru s policejní psycholožkou s jedním rokem praxe. Hlavní psycholog v rámci odvolání pouze potvrdil její závěry,“ řekl k tomu Právu propuštěný policista s tím, že ke zmiňované policejní psycholožce jsou údajně účelově posíláni policisté, kteří mají být propuštěni.

Riziko zneužití funkcionáři

Policejní ombudsmanka Blanka Besserová v minulosti systém psychologického testování policistů kritizovala mimo jiné proto, že existuje riziko jeho zneužití policejními funkcionáři, kteří se tak mohou zbavit nepohodlných podřízených.

Policista, který testy neprojde, podle ní nemá k výsledkům přístup a nemůže se tak proti propuštění bránit. Proti verdiktu může pouze podat odvolání, o kterém rozhodují hlavní psychologové na policejním prezidiu.

„Závěr vedoucího psychologa, který o odvolání proti negativnímu stanovisku prvoinstančního psychologa rozhoduje, je ale nepřezkoumatelný,“ uvedla Besserová s tím, že některé případy jsou velmi sporné.

Výběr článků

Načítám