Hlavní obsah

Profesor Pafko se zastal chirurgů obžalovaných za smrt pacienta

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Radost musela mít při výslechu uznávané kapacity profesora Pavla Pafka sedmička chirurgů, kteří se před brněnským Městským soudem od pondělí zpovídají ze smrti pacienta. Obžaloba lékaře viní z toho, že nezvládli pooperační péči u muže po operaci žaludku a sleziny. Za ublížení na zdraví jim hrozí až 4 roky vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Profesor Pavel Pafko

Článek

Podle Pafka se ale lékaři v komplikovaném případu nedopustili žádného pochybení.

Starší muž byl operován v dubnu 2009 s karcinomem žaludku, při zákroku mu byla část žaludku odstraněna i se slezinou. Po tříhodinové operaci se muž cítil dobře a jeho stav se rychle zlepšoval. Pak se ale vývoj obrátil, muž musel být převezen na specializované pracoviště brněnské Fakultní nemocnice U svaté Anny, znovu operován a pak uveden do umělého spánku.

Přes všechnu snahu ale nakonec v červnu zemřel. Trestní oznámení na lékaře podala manželka zemřelého a státní zástupce nakonec lékaře zažaloval za to, že dostatečně nereagovali na zánět v těle a neprovedli další vyšetření.

Myslím, že bychom postupovali víceméně stejně.
Pavel Pafko

„Na konci je každý moudrý a rozdává rozumy. Studoval jsem průběh den po dni a myslím, že kolegové nepochybili. Příčinu obtíží bylo těžké zjistit proto, že uložení zánětu bylo pod bránicí na rozhraní mezi dutinou břišní a hrudní. I moje osobní zkušenost je taková, že tyto záněty se poznávají velmi obtížně,“ konstatoval Pafko.

„Myslím, že bychom postupovali víceméně stejně. Pacient se opravdu lepšil, po 13 dnech se uvažovalo o jeho propuštění domů, pak ale došlo k tomu zhoršení, následovalo přeložení do fakultní nemocnice a sedm dalších operací. Lékaři dělali, co mohli, bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ dodal Pafko.

Soudkyně nakonec jednání odročila na pátek, kdy zazní závěrečné řeči a možná padne i verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám