Hlavní obsah

Prodejce kaprů před Vánocemi porcoval už leklé ryby, čeká ho tučná pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen na efekt pro zákazníka „omračoval“ prodejce v Brně již leklé ryby v předvánočním prodeji. Teď může počítat ve správním řízení s tučnou pokutou v řádu až stovek tisíc korun. Nejenže bez skrupulí prodával už uhynulé ryby, ale ještě k tomu napadl i inspektorky ze Státní veterinární správy (SVS).

Foto: Archiv SVS, Novinky

Káď s uhynulými rybami

Článek

S bezprecedentním případem se setkaly inspektorky při kontrole prodejce kaprů v brněnské Gorkého ulici. „Bylo zjištěno, že voda v kádi s rybami nebyla okysličována a všechny ryby byly leklé. To ale prodejci nebránilo v tom, aby uhynulé kapry postupně vytahoval z kádě, poté je jakoby omráčil a provedl vykrvovací vpich, stejně jako se to dělá u živých ryb. Pak je vykuchal a naporcoval,“ uvedla ředitelka Krajské veterinární správy Jana Kozáková.

Takto vzniklé filety prodejce házel do plastové přepravky na zemi na chodníku. Na pokyn inspektorek, že má okamžitě ukončit porcování mrtvých ryb a jejich nabízení k prodeji, nereagoval. „Inspektorky fyzicky napadl, vytlačil je ze stánku a znečistil jim oděv. Jedné z nich vytrhl z ruky plechovku se sprejem na označení nepoživatelných potravin a odhodil ji několik desítek metrů daleko,“ popsala dramatickou situaci Kozáková.

Vzhledem k situaci byla na místo přivolána hlídka policie. Inspektorky prodejci nařídily odstranit půl metráku uhynulých ryb a čtyřicet kilo již naporcovaných kaprů a následně předložit SVS doklad o likvidaci. Ve správním řízení mu bude uložena pouta za porušení hygienických předpisů i za maření úředního dozoru.

Jak Novinkám řekl mluvčí SVS Petr Majer, může agresivní prodavač hovořit o štěstí, že nebude stíhán za napadení žen. Obě inspektorky od trestního oznámení totiž upustily.

Dvacetikilový plzeňský kapr Karel se nechal nachytat

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám