Hlavní obsah

Pro exministra Mlynáře chce obžaloba podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalému ministru informatiky Vladimíru Mlynářovi (US-DEU) navrhl v úterý státní zástupce za založení společnosti Testcom servis roční trest vězení s podmíněným odkladem na dva až tři roky. Podmíněné tresty navrhl státní zástupce i dalším obviněným v kauze.

Článek

Exřediteli České televize a současně bývalému šéfovi Testcomu Dušanu Chmelíčkovi navrhl žalobce dvouletou podmínku s čtyř až pětiletým odkladem. Pro jeho náměstka Víta Novotného chce obžaloba jedno až dvouletý trest s odkladem na tři až čtyři roky. Současně by všichni tři měli dostat pětiletý zákaz činnosti ve funkcích, v nichž se rozhoduje o státních penězích. Obžalovaní svoji vinu popírají.

Rozsudek pravděpodobně ve středu

Firma Testcom servis měla provozovat internetový portál veřejné správy, podle obžaloby však bylo její založení v rozporu se zákonem. Mlynář je obviněn kvůli podpisu smlouvy, kterou Testcom servisu v říjnu 2003 provoz portálu svěřil. Podle státního zástupce přitom jako poslanec, který byl při schvalování příslušného zákona, musel vědět, že existence společnosti Testcom servis je nelegální.

Mlynář již dříve u soudu naznačil, že za anabází s jeho trestním stíháním zřejmě stojí jeho razantní postup při personálním řešení společnosti Testcom. Deset let ji řídil pověřený ředitel Radko Hochman. Mlynář jej odvolal a nahradil Chmelíčkem. Hochman je podle něj vědec a byl špatný manažer.

Mlynář se hájí tím, že při podpisu smlouvy neměl nejmenší pochybnosti o tom, že je vše v pořádku. Nikdo z jeho podřízených jej totiž na žádné problémy neupozornil. O tom, že je vznik společnosti problematický, se údajně dozvěděl až od tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky. Firmu proto zrušil. Společnost tak existovala asi čtyři měsíce, fakticky fungovala asi dva.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Mlynář převzal od policie obvinění

Ministr informatiky Vladimír Mlynář převzal od policie usnesení o zahájení trestního stíhání, je obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku a zneužívání...

Policie: Mlynář napomáhal trestnému činu

Policie ukončila vyšetřování exministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU). Stíhání začalo na jaře loňského roku kvůli založení společnosti Testcom servis....

Výběr článků

Načítám