Hlavní obsah

Přiznání za podmínku? Pašeráci uprchlíků zatčení na D5 licitují o trestu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českého vězení se evidentně nechce dvěma Maďarům, které letos v létě zadržela policie na dálnici D5 s náklaďákem plným uprchlíků. Už během vyšetřování chtěli se státní zástupkyní uzavřít dohodu o vině a trestu, čímž by se vyhnuli projednávání před soudem a riziku, že skončí za mřížemi.

BEZ KOMENTÁŘE: Převaděč příchází k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Za plné doznání k převaděčství požadovali po žalobkyni, aby souhlasila s podmínkou. Ta ale na to zatím nechce slyšet. „Já mám o trestu jinou představu,“ řekla Právu tachovská státní zástupkyně Hana Stehlíková, která má případ na starosti.

Na přímou otázku, zda pro Maďary bude požadovat vězení, neodpověděla s tím, že už podala obžalobu.

Spis dostal na stůl soudce Miroslav Vajgant. Ten Právu potvrdil, že chce dát oběma stranám ještě jednu šanci se dohodnout. „V přípravném řízení na to neměly příliš času. Budou mít možnost se o tom znovu pobavit do začátku příštího roku. Pak se uvidí. Pokud se domluví, musí dohodu ještě schválit soud. Když ne, nařídím hlavní líčení,“ doplnil Vajgant.

Maďaři jsou za spáchání přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice ohroženi trestní sazbou od šesti měsíců do pěti let. Po zatčení hráli mrtvé brouky. „Tvrdili, že o běžencích neměli tušení. Prý to zjistili až při silniční kontrole na českém území,“ uvedla soudkyně Michaela Řezníčková.

76 běženců včetně 23 dětí

Soudkyně tehdy pašeráky poslala do vazby s odůvodněním, že z důkazů předložených policií vyplynulo důvodné podezření o zapojení obou mužů do uprchlického byznysu. „Dokonce by se mohlo jednat o organizovanou skupinu,“ uvedla tehdy soudkyně.

Malý náklaďák jedoucí po dálnici D5 na Rozvadov zastavili policisté v pátek 31. července dopoledne u Ostrova u Stříbra. „Uvnitř vozidla se nacházelo 76 osob, z toho 23 dětí,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Martina Kohoutová. Šlo o uprchlíky ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamión policisté odstavili u dálnice D5Video: Patrik Biskup, Právo

Během vyšetřování se českým policistům ozvali němečtí kolegové s žádostí o vydání obou Maďarů do Německa k trestnímu stíhání. Předložili důkazy, že oba cizinci v minulosti pašovali migranty do jejich země opakovaně.

Strach z české cely

Krajský soud v Plzni před třemi týdny rozhodl, že do Německa budou vydáni, ale až po pravomocném skončení trestního stíhání v ČR.

„Pro vydání do SRN byla splněna základní podmínka, kterou je oboustranná trestnost. To znamená, že převaděčství, kterého se měli dopustit, je trestně postižitelné v obou zemích,“ vysvětlil Jiří Komorous z plzeňského krajského státního zastupitelství. V Německu je převaděčství postihováno mnohem tvrději. Maďaři tam mohou skončit ve vězení až na 15 let.

Podle informací Práva se obvinění cizinci brání nepodmíněnému trestu u nás kvůli strachu z podmínek ve zdejších věznicích. „Raději by si trest odpykali v Německu. Myslí si, že tam jsou podmínky pro vězně výrazně lepší,“ uvedl zdroj z jejich blízkosti.

Proto také oba s vydáním do Německa bez jakýchkoli protestů souhlasili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám