Hlavní obsah

Přiznal, že bývalou přítelkyni pobodal. Hrozí mu dvacet let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U pražského městského soudu se ve čtvrtek přiznal šestačtyřicetiletý Srb Goran Planinčić, že loni na podzim pobodal svou bývalou přítelkyni. Neunesl prý rozchod. Odmítl ale, že by ji chtěl zavraždit, jak tvrdí obžaloba. Planinčićovi hrozí až dvacet let vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Goran Planinčić

Článek

Planinčić podle obžaloby přišel loni v říjnu krátce před půlnocí k bytu své bývalé přítelkyně v pražské Libni a snažil se dostat dovnitř. Když ho žena odmítla pustit, vyrazil zamčené dveře a po krátké hádce s jejím novým partnerem jí dal pěstí. Planinčić, který podle svých slov předtím vypil litr medoviny a dvě malá piva, si na útok pěstí údajně nepamatuje.

Žena vyběhla ven z bytu, Planinčić ji podle obžaloby na chodbě dohnal. Se slovy „chcípni“ ji dvakrát bodl do břicha a z domu odešel. Pobodané ženy se ujali sousedé, kteří také zavolali policii a záchranku. Žena byla záhy operována v Nemocnici Na Bulovce, kde jí zachránili život.

Planinčić se k žalovanému skutku víceméně doznal. „Je mi to líto, impulsivně jsem to přehnal,“ kál se u soudu. „Ať mi dáte jakýkoliv trest, já ho přijmu,“ prohlásil. Popřel ale, že by na ženu křičel, ať „chcípne“. Stejně tak odmítl, že by vraždu plánoval, nůž měl s sebou prý proto, že chtěl před bývalou přítelkyní spáchat sebevraždu.

„Dnes bych to samozřejmě řešil jinak,“ tvrdí Planinčić. „Asi bych šel za bratrem a popovídal si o tom,“ dodal.

Poté, co ženu pobodal, se Planinčić podle svých slov „coural kolem Vltavy a chtěl jít do zoo“. Tvrdi, že také zastavil v Nemocnici Na Bulovce, aby zjistil, jestli je pobodaná v pořádku. Zaměstnanci nemocnice mu to ale prý neřekli, protože to nevěděli. Nakonec druhý den odpoledne zavolal na linku 158, kde se udal a na policisty počkal na zastávce v Kobylisích.

Výhružné esemesky

Planinčić, který v Česku žije už čtyřicet let, je kromě pokusu o vraždu obžalovaný také z porušení osobní svobody, poškozování cizí věci, zanedbání povinné výživy a také z nebezpečného vyhrožování. Jeho bývalá přítelkyně totiž po jejich rozchodu vyhledala psychologa, u kterého se léčila.

Druhý den ráno po útoku Planinčić poslal psychologovi SMS, v ní ho obvinil z toho, že může za jejich rozchod. „(...) Tak teď ti předvedu, co dokáže Srb, ještě si jdu pro tebe!!! Tvé srdce si vezmu do dlaně!!!“ napsal obžalovaný v SMS.

O dvě hodiny později mu zavolal a hovor začal slovy: „Ty máš dceru.“ Psycholog mu odvětil, že dcer má pět a jsou v zahraničí. Když se ho několikrát zeptal na jméno,  Planinčić mu podle obžaloby výhružně odpověděl, že mu své jméno vytetuje na zadek, a hovor ukončil. O deset minut později psychologovi napsal ještě jednu SMS: „Až se k tobě přiblížím, tak tě vyléčím, ty hajzle!!!” To už ale psycholog pochopil jako výhrůžku fyzické likvidace a kontaktoval policii.

Napadená žena se k soudu ve čtvrtek nedostavila, hlavní líčení bude pokračovat v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám