Hlavní obsah

Přišel o přítelkyni, byt i práci, pobodal spolubydlícího a zaútočil na trafikanta. Dostal deset let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dalo by se říct – „den blbec“. Třicetiletý Norbert Meixner přišel o přítelkyni, práci i ubytování. Většina lidí by ale patrně reagovala jinak než frustrovaný Meixner, který podle spisu během hodiny letos v dubnu napadl trafikanta a pobodal spolubydlícího. Krajský soud v Praze ho za výtržnictví a pokus o vraždu poslal v pondělí na deset let do vězení se zvýšenou ostrahou a nařídil mu ochrannou léčbu.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod obžalovaného Meixnera k souduVideo: Novinky

 
Článek

Verdikt není pravomocný, Meixner i žalobce si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

Soud uložil Meixnerovi trest na samé spodní hranici zákonné trestní sazby mimo jiné i proto, že se neprokázal přímý úmysl spolubydlícího zabít. „Nedomníváme se, že byste bezdůvodně pana poškozeného napadl. Z vašeho subjektivního pohledu to nebylo bezdůvodné,“ uvedla soudkyně Alexandra Chrdleová.

„Na druhou stranu je zřejmé, že jste poškozeného napadl nožem, větší silou a zezadu. Právní kvalifikace je tedy zcela jasná,“ dodala s tím, že trest je nejmírnějším, jaký při této právní kvalifikaci mohl dostat. Podmínky pro ochranné psychiatrické léčení byly podle Chrdleové splněny. „Domníváme se, že to léčení vám může pomoct,“ řekla směrem k odsouzenému.

U pásu se nudil

Letošní duben nezačal pro Meixnera nijak růžově, nejprve jej z mladoboleslavského bytu vyhodila přítelkyně, takže asi dva dny trávil na ulici. Následně si našel práci v továrně, ke které se vztahovalo i ubytování.

Práce u pásu ale Meixnera podle jeho slov nebavila, a tak se po dvou odpracovaných hodinách sebral a odešel. Cestou z práce šel kolem trafiky a uvnitř stánku poznal známého, na kterého prý žárlil, protože údajně „něco zkoušel“ na jeho přítelkyni. Nejprve se do kiosku snažil dostat zadními dveřmi, když se mu to nepodařilo, přešel k čelní části a hodil do okénka dvě dlažební kostky. Železnou tyčí se pak pokoušel přes okénko trefit trafikanta.

Po chvíli toho nechal a šel na ubytovnu, kde se dozvěděl další „jobovku“ – správce ho z ubytovny vyhodil. Když ho pak spolubydlící z ubytovny požádal o pomoc při stěhování nějakých věcí, Meixner to odmítl. Spolubydlící mu měl prý vyhrožovat, že zavolá další spolunocležníky, a pověstná číše Meixnerova hněvu se naplnila.

Vzal z kuchyňské linky nůž s dvaceticentimetrovou čepelí a o dvacet let staršího muže dvakrát bodl zezadu do hrudníku a asi třikrát ho řízl. Poté z ubytovny odešel. Spolubydlícímu pomohli lidé z ubytovny, Meixnera po chvíli zadržela policie.

Bůh a prezident

U soudu Meixner odmítl vypovídat, na policii ale uvedl, že se na ubytovně pouze snažil bránit, v případě trafikanta ho zase prý chytl amok. „Během jedné hodiny napadl poměrně brutálním způsobem dvě osoby, aniž by k tomu měl nějakou motivaci,“ uvedl v závěrečné řeči žalobce Tomáš Milec, který pro Meixnera navrhoval trest kolem čtrnácti let a umístění do zabezpečovací detence. Meixner byl totiž v minulosti už třináctkrát trestaný, i ve vazbě se choval agresivně a podle znalců trpí těžkou asociální poruchou osobnosti.

Jeho bývalá partnerka v minulosti u soudu uvedla, že míval dny, kdy pod vlivem marihuany a červeného vína tvrdil, že je bohem a prezidentem České republiky. Jednou ji prý i chytil pod krkem a nutil ji, aby se naučila věřit v boha, že se jí to bude jednou hodit.

Meixnerův obhájce Jan Rambousek se snažil soud přesvědčit, že jeho klient jednal ve víru událostí posledních dní pod stresem a na ubytovně šlo o jakousi formu obrany. Rambousek zároveň navrhoval, aby soud překvalifikoval skutek na těžké ublížení na zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám