Hlavní obsah

Případ propagace komunismu odročen, je třeba vyslechnout Zifčáka

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠUMPERK

Na svědectví Ludvíka Zifčáka, někdejšího agenta bývalé státní bezpečnosti, v úterý marně čekal senát Okresního soudu v Šumperku při projednávání případu 26letého ultralevicového komunisty Davida Pěchy ze Šumperku.

Foto: Petr Skála

Tomáš Tůma, Pavlína Čuprová, Kateřina Vrbacká, Jan OSwald, Petr Čížek a Jaroslav Mičke se svými plaketami za rok 2012

Článek

Na Zifčákově výpovědi trvá Pěchova obhájkyně. Soud proto odročil hlavní líčení na 7. října.

Boj o místo v soudní síni

Levicový extremista se dostal jako první po listopadu 1989 před soud za propagaci komunismu v článcích v časopise Pochodeň. Na svém kontě má také pomluvu desítky vysoce postavených politiků a bývalého agenta BIS Vladimíra Hučína. Do jednací síně se na případ musela veřejnost doslova probojovat. Kapacita sálu nestačila pro všechny zájemce z řad Klubu angažovaných nestraníků, Konfederace politických vězňů i komunistů jak starší, tak mladé generace.

Selhalo auto

Zifčák se podle sdělení předsedkyně senátu Pavlíny Pelclové telefonicky omluvil, že jede ze Slovenska a má problémy s autem. "Podle mého názoru je Zifčák důležitý svědek. Myslel jsem si, že dnes přijede. Trochu mě to zaskočilo," reagoval Pěcha. Jako svědkyně tedy v úterý vystoupila bývalá členka a předsedkyně Sjednocené fronty Alena Ovčáčíková. Ta se v únoru 2000 společně se Zifčákem zúčastnila před budovou olomoucké expozitury BIS předávání petice požadující prošetření série výbuchů na Olomoucku a Přerovsku. Konala se zde i demonstrace, kde Pěcha označil Vladimíra Hučína za autora explozí.

Klaus: ignorujte

"Byl tam tehdy hluk. Hádaly se nahlas různé skupinky, takže jsem ani neslyšela, co přesně pan Pěcha říkal. Navíc za mnou přišel můj tehdy třináctiletý syn, takže jsem se šla věnovat jemu," uvedla Ovčáčíková, která tehdy předávala petici coby předsedkyně Sjednocené fronty, organizace spojující lidi napříč politickým spektrem od leva až po pravici. V jednací síni se pak pouštěl videozáznam z této akce, kde Pěcha plamenně vystupoval proti Hučínovi.

V úterý však vypověděl: "Uznávám, že tento výrok byl neuvážený a že jsem byl pod psychickým tlakem." Dále uvedl, že tehdy vycházel z informací, které tiskly levicové noviny, například Nový Bruntálsko či Haló noviny. V úterý přečetla soudkyně také výpověď Václava Klause, který uvedl, že považuje za nejlepší Pěchovy výroky ignorovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám