Hlavní obsah

Příbuzní oběti heparinového vraha chtějí po nemocnici deset miliónů

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

Deset miliónů korun požaduje po havlíčkobrodské nemocnici rodina Řípova jako odškodnění za smrt svého příbuzného. Žalobu pěti pozůstalých začal v úterý projednávat Krajský soud v Hradci Králové.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Heparinový vrah Petr Zelenka

Článek

Soudkyně Věra Adámková jednání odročila na neurčito, protože právní zástupce rodiny Vít Hrnčiřík požádal o lhůtu k doplnění žalobního návrhu a předvolání znalců. Pozůstalí se soudu nezúčastnili.

Osmasedmdesátiletý Ivo Řípa zemřel v nemocnici v červenci roku 2006 jako jedna z obětí zaměstnance nemocnice Petra Zelenky, který pacienty zabíjel na oddělení ARO podáváním léku heparin bez ordinace lékaře. Vážně nemocní lidé pak vykrváceli.

Nemocnice odškodné odmítá

Nemocnice navrhuje žalobu zamítnout. Její advokát Jan Mach prohlásil, že veškeré odborné posudky v minulosti neprokázaly spoluvinu nemocnice na smrti pacientů. „Heparin byl podáván s úmyslem vraždit, tedy jednání Petra Zelenky směřovalo proti zájmům zaměstnavatele. Těžko vyčítat zaměstnancům, že je hned nenapadlo, že člověk, který vykonává povolání, při němž se přihlásil k pomáhání nemocným, ve skutečnosti pacienty vraždí,“ řekl mj. Mach.

Odmítl také Hrnčiříkovo tvrzení, že v nemocnici nebylo pod kontrolou vydávání heparinu, nebo že lékaři neodborně reagovali na první případy nadměrného krvácení pacientů. „Heparin nepatří mezi přísně sledované přípravky, nelze jej před zdravotnickým personálem zamykat. Primář ARO Pavel Longin tehdy konzultoval případy na třech vysoce odborných pracovištích a nikde se nesetkal s tím, že by byl jeho lékařský postup zpochybněn,“ argumentoval Mach.

Petra Zelenku potrestal Krajský soud v Hradci Králové doživotním vězením v únoru 2008. Byl uznán vinným ze sedmi vražd a deseti pokusů. Své činy vysvětloval tím, že chtěl zažít akci, ale později tvrdil, že nebyl schopen odolat vnitřnímu nutkání heparin podávat. Policie v lednu 2009 oznámila, že odsouzený má na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus.

Doživotní trest potvrdil Zelenkovi v červnu i Vrchní soud v Praze a advokát Jan Herout neuspěl ani u nejvyššího soudu, který v dubnu 2009 zamítl jeho dovolání. Obhájce se následně obrátil i na Ústavní soud v Brně, jenž Heroutovu stížnost téhož roku rovněž zamítl. O podmínečné propuštění si smí dnes čtyřiatřicetiletý Zelenka požádat nejdříve roku 2038.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám