Hlavní obsah

Při rozsáhlém požáru posloužily hasičům i lopaty

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Několik desítek hasičů zaměstnal ve čtvrtek v olomoucké místní části Pavlovičky rozsáhlý požár suché trávy a klestí. Na místě zasahovali kromě profesionálních hasičů z centrální stanice v Olomouci i dobrovolní z Velkého Týnce, Chválkovic a Černovíra. Požár likvidovali i pomocí lopat.

Hasiči likvidují požár trávy na OlomouckuVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Hasiči se o ohni dozvěděli krátce před jedenáctou hodinou. „Zprvu byl nahlášen požár na ploše zhruba padesáti metrů čtverečních. Silný vítr jej však ve velmi krátké době rozšířil na plochu zhruba čtyř hektarů. Oheň přitom kromě klestí a trávy zachvátil i odpad a pneumatiky,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Hasiči podle něj v první chvíli svedli zápas s ohněm o výšce několika metrů. Nebezpečné plameny se přibližovaly i k nedaleké chatové oblasti. Opačnou stranou pak i k rodinným domkům.

„Desítky hasičů postupně v rozestoupení za nasazení několika hasebních proudů, lopat a hrabáčů postupně lokalizovaly několikahektarové požářiště. Celý zásah jim ztěžoval velmi těžce přístupný terén. Velký sráz zastavil cisternová vozidla,“ uvedl mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Další technika se podle něj k likvidaci požáru musela dostat velkou oklikou s nečekanou překážkou uzamčené závory. „Po rychlém odřezání zámku hasiči pokračovali s technikou již po zpevněné komunikaci a dokázali požár zastavit, a zamezit tak případným větším škodám, doslova jen desítky metrů od zmiňované chatové oblasti,“ poznamenal Hošák.

Při požáru ani zásahu hasičů naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Co bylo příčinou jeho vzniku, je dosud předmětem šetření.

Tento týden šlo na Olomoucku o již druhý požár travního porostu, který je typický spíše pro jarní a letní měsíce. V úterý odpoledne zachvátil plochu o rozloze zhruba osmi hektarů v obtížně přístupném terénu u obce Grygov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám