Hlavní obsah

Přepadení poštovního vozu lupičům mnoho nevyneslo

Novinky, Jiří Novotný, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV/PRAHA

Ozbrojení lupiči, kteří přepadli v pondělí ráno mezi Olšany a Studencem na Prostějovsku vůz České pošty (ČP), z lupu moc mít nebudou. Tvrdí to mluvčí ČP Ladislav Vančura.

Foto: Leona Roháčková

Součástí sobotního programu budou ukázky bojových umění

Článek

"Finance byly v poštovním voze uloženy ve speciálních boxech. Při jakékoli neoprávněné manipulaci by tedy převážené bankovky znehodnotila barva. Navíc když lupiči boxy spatřili, rozhodli se je v autě ponechat. Sebrali pouze pytle, v nichž byly kromě běžných zásilek cenná psaní," řekl v úterý Právu Vančura.

Pošta: posádky ozbrojovat nebudeme

Na otázku, kolik peněz auto převáželo, mluvčí odmítl odpovědět. Podle informací Práva ve voze bylo více než milión korun.

V cenných psaních lidé nezřídka posílají i peníze nebo šperky. Tyto škody bude ČP muset klientům nahradit. "Celkově to bude sotva desetina částky, kterou auto převáželo," tvrdí Vančura.

Vančura potvrdil, že pošta nadále odmítá, aby posádky jejích vozů byly ozbrojeny. "Zásilky v nich převážejí obyčejní pošťáci, kteří nemají žádné speciální školení. Kdybychom jim tedy rozdali zbraně, vybavili bychom především lupiče. Pro ty by nebyl problém posádce zbraně sebrat. Navíc by se v galerce rychle rozkřiklo, že naši řidiči jsou ozbrojeni, a agresivita přepadů by byla ještě větší," je přesvědčen mluvčí.

Pátrají po stříbrné octávii

Kriminalisté specializovaní na násilnou trestnou činnost nevylučují, že přepadení poštovní avie u Olšan může mít souvislost s jinými nedávnými případy přepadení poštovních vozů u Šternberka na Olomoucku a Tachovsku. "Prověřují se možné souvislosti s podobnými trestnými činy v minulosti," uvedla mluvčí Jihomoravské policejní správy v Brně Dagmar Bartoníková.

Pozornost policejních expertů se nyní soustřeďuje na zajištění a vyhodnocení stop v poštovním voze. "Soustřeďují i informace o stříbrném vozidle octavia, které poštovnímu vozu zatarasilo cestu," uvedla Bartoníková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám