Hlavní obsah

Pražskou žalobkyni viní u soudu z chyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu začal řešit žalobu na pražskou státní zástupkyni Lucii Horákovou. Podle žalobce šestkrát pochybila, například dvakrát nepodala návrh na zahájení řízení o uložení opatření k nápravě dítěte. Horáková ohledně jednoho případu provinění uznala, jinak je ale podle ní kárná žaloba důsledek šikany na pracovišti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Horáková působí u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6. Kárnou žalobu na ni podal vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím, u soudu jej ale zastupuje jeho náměstek Vladimír Hackl. Navrhuje snížit Horákové plat o 30 procent na rok, což je nejpřísnější možný finanční postih.

Podle žaloby Horáková ve dvou věcech opomenula podat návrh na zahájení řízení o uložení opatření k nápravě nezletilého, který se dopustil činu jinak trestného. Tím podle žaloby ohrozila účel zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Podle kárné žaloby také neposkytla nezbytné doplnění v případu i přes opakovanou žádost v mezinárodní právní pomoci, policie kvůli tomu musela prověřovanou trestní věc odložit.

Ve čtvrtém skutku jí žaloba klade za vinu, že se nečinnost snažila zakrýt a předstírala, že se s policií domluvila na tom, že právní pomoc už není zapotřebí, kdy záznam o dohodě vložila mezi dozorové listy. Údajné nečinnosti se týkají i zbylé dva skutky.

Soudkyně dala podnět ke stíhání exministryně Valachové kvůli křivé výpovědi

Krimi

„Těch šest skutků přestavuje pestrou směsici jednání, typickým případem je ale pasivita, z toho ve čtyřech případech ve formě nečinnosti. Specifický je skutek číslo čtyři, který představuje jednání, které je v rozporu s tím, jak by se měl státní zástupce chovat,“ uvedl Hackl.

Horáková uznala provinění v prvním z bodů. Podle ní je ale kárné obvinění důsledkem šikany na pracovišti, řekla, že upozornila na jisté jednání své nadřízené.

„Tak to celé vzniklo, hledaly se od té doby na mě chyby. Byla jsem vyzývána k tomu, abych si hledala místo jinde. Většina bodů z těch šesti ani nemůže být kárným proviněním,“ uvedla státní zástupkyně.

Kárný senát NSS má nyní na programu výslechy svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám