Hlavní obsah

Pražského policistu obžalovali za obchod s kokainem

Nestává se často, aby součástí mezinárodního obchodu s drogami byl jako jejich dealer i policista. Takový případ však od loňského roku řešili vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a týkal se dovozu kokainu ze Španělska.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak už Právo letos v červnu jako první informovalo, pracovníci GIBS loni 5. prosince čtyři aktéry případu včetně policisty zadrželi a obvinili z prodeje drog.

Letos v srpnu pak inspekce navrhla státnímu zástupci dotyčné obžalovat, což učinil před několika dny. „Dne 15. listopadu podalo zdejší státní zastupitelství k Městskému soudu v Praze obžalobu na čtyři fyzické osoby,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Pražský policista dodával kolegům kokain, nevědomky prozradil celý gang

Domácí

„Jejich jednání bylo v rámci obžaloby kvalifikováno jako pokus zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, či přečin výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem,“ dodal Cimbala.

Policista pracoval na pražském oddělení pohotovostní motorizované jednotky, ale mezitím už u bezpečnostního sboru skončil. Podle podané obžaloby je v současnosti bez zaměstnání. Podle obžaloby obstarával pro sebe i své známé kokain nejméně od loňského února do listopadu.

„Této osobě je kladeno za vinu, že ve 33 případech (dva byly kvalifikovány jako pokus) neoprávněně jinému prodala a opatřila omamnou látku,“ upřesnil Cimbala.

Přivedl je na stopu gangu

Na kolik si svým obchodováním policista celkem přišel, není prý konkrétně stanoveno. „Nicméně za jeden gram (kokainu) požadoval průměrně 2200 až 2500 korun,“ doplnila včera mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Policista navíc svým jednáním nevědomky přivedl vyšetřovatele na stopu gangu českých obchodníků s kokainem, který získávali ze Španělska. On pak drogy posílal a prodával dál.

Půl roku strávila ve vazbě kvůli antistresovému míčku. Údajný kokain byl jen písek

Zahraniční

Dodavatelem byl podle žalobců hlavní organizátor případu, který kokain získával přes své kontakty působící právě ve Španělsku, konkrétně přes Čecha, který tam pobýval. Čtvrtý obžalovaný měl pak působit jako spěšný kurýr, který vozil drogy do České republiky autem.

Loni 5. prosince si pracovníci GIBS počkali na návrat hlavního organizátora i jeho komplice ze Španělska a zatkli je. Oba skončili ve vazbě, kde jsou podle Nguyenové doteď.

Při domovní prohlídce následně vyšetřovatelé zabavili 450 gramů pervitinu, 170 gramů kokainu, 70 tisíc eur a 850 tisíc korun v hotovosti.

„U hlavního pachatele jsme zadokumentovali přes 360 případů prodeje omamných a psychotropních látek,“ dodala mluvčí GIBS s tím, že mu i jeho dvěma civilním komplicům hrozí jako členům organizované zločinecké skupiny výrazně vyšší tresty než policistovi, a to až osmnáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám