Hlavní obsah

Prášek ze základní školy je neškodnou moukou

Právo, Novinky, Patrik Biskup
PLZEŇ

Podezřelý bílý prášek, který ve středu ráno přišel poštou v obálce do Základní školy v Kralovické ulici v Plzni, nebyl podle provedených rozborů nebezpečný. Šlo o neškodnou mouku, jak sdělil mluvčí západočeských hasičů František Vaško.

Foto: Jaroslav Kučera (originál, nafoceno pro článek v galerii)
Článek

Speciálně vybavené hasiče a policii přivolal personál školy. "Děti jsou zatím ve třídách, ale nikdo nesmí na chodbu. Čekáme, až policie prášek zadokumentuje, a pak jej odvezeme do laboratoře," sdělil ještě na místě velitel hasičů. Ti přitom zasahovali ve speciálních protichemických oblecích.

"Jednalo se o jednu obálku, na které bylo razítko Pošty obvodu Plzeň 2. Zásilka nebyla určená nikomu konkrétnímu do rukou, na obálce byla ručně napsaná pouze adresa školy. Obsah obálky zajistili hasiči a odvezli do Třemošné na rozbor," doplnila ho později mluvčí plzeňských policistů Michaela Altmannová.

Vyvrátila tak předchozí informace, že do školy dorazilo víc obálek. Odborníci nakonec zjistili, že se jednalo o mouku. Pachatele nepodařeného "žertíku" hledá policie.

Již čtyři případy

Dnešní případ je od začátku roku již čtvrtým ohlášeným v celé republice. Nejzávažnější byla do dneška událost z konce ledna, kdy dosud neznámý pachatel poslal poštou bílý prášek na Úřad vlády v Praze. Mluvčí Anna Veverková tehdy odmítla upřesnit, komu byl dopis adresován. Pravděpodobně se ale jednalo o prací prášek.

Další dva případy se staly taktéž na Plzeňsku minulý týden. Pracovníci pošty v Plzni-Křimicích v pondělí našli dva igelitové sáčky s neznámým práškem. Rozbor ukázal, že obsahovaly látky, jež jsou v některých lécích. O dva dny později železničáře na nádraží v Chotišově vyděsila vysypaná náplň práškového hasícího přístroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám