Hlavní obsah

Pracovník policejního prezídia podezřelý z legalizace pochybného dovozu zbraní

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspekce ministra vnitra vyšetřuje důstojníka policejního prezídia pro podezření z legalizace pochybných dovozů zbraní. Informace Práva potvrdil ředitel inspekce Mikuláš Tomin.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Prověřujeme tato podezření. Mohu potvrdit informace Práva, že se vztahují k řediteli služby správních činností policejního prezídia Antonínu Kremlovi. Případ je živý, proto nelze o vyšetřování poskytnout bližší informace," odpověděl Tomin na dotaz Práva.

Kreml naopak Právu sdělil, že o ničem neví. "Nevím, že bych byl prověřován jako podezřelý či vyšetřován," řekl Kreml v úterý Právu.

Tomin přesto trval na svém. "O dalším postupu vyšetřování a sdělení obvinění rozhodne krajské státní zastupitelství v Hradci Králové," poznamenal šéf inspekce ministra vnitra.

Inspekce odhalila nové důkazy

"Inspekce ministra vnitra nás požádala o obnovení vyšetřování, které loni odložil vedoucí zvláštního oddělení Úřadu finanční kriminality a ochrany státu Martin Hádek. (Úřad letos v březnu po sloučení z Útvarem pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti zanikl, pozn. red.) Inspekce nám předala nové skutečnosti. Případ byl přidělen státnímu zástupci Pavlu Klailovi," řekla Právu královehradecká krajská státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Uvedla, že Klail řeší dílčí případ, protože dozor nad všemi vyšetřovanými kauzami má v této souvislosti ostravské krajské státní zastupitelství.

"Nebudu se k ničemu vyjadřovat," odmítl upřesnit kauzu Klail. K případu se nevyjádřil ani policista Hádek. "Podal výpověď. Jeho telefon je odpojen," řekla operátorka ústředny ministerstva vnitra.

Podle informací Práva jsou případy legalizace podezřelých dovozů zbraní z Jugoslávie a dalších zemí rozsáhlé. Zabývali se jimi i detektivové z krajských expozitur Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

"Vyšetřování se vleče už nejméně tři roky. Přitom je prokázáno, že z policejního prezídia přišel třeba příkaz neevidovat výrobní čísla u zbraní zadržených jedné soukromé firmě. Pokud by byl splněn, tak bychom nebyli schopni zjistit vlastníka a střelce," řekl Právu plzeňský detektiv seznámený s případem.

Uvedl, že v kauze plukovníka Kremla je vyšetřováno několik dalších trestních oznámení na zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Sporné dovozy samopalů a kulometů

"Nelegální a podezřelé dovozy odhalili a vyšetřovali policisté ve spolupráci s celníky. Víc nelze sdělit," řekl Právu pracovník ostravského krajského státního zastupitelství, který odmítl uvést své jméno.

Součinnost s policí potvrdilo pražské generální ředitelství cel. "Pomáhali jsme policii odhalit dovozce. Mezi zadrženými zbraněmi byly i samopaly a kulomety," řekl celník.

Plukovník Kreml dovozy automatických zbraní potvrdil, ale všechna podezření opakovaně popřel. "Jde o několik případů. Jeden se týká dovozu zbraní Českou armádou pro armádu, policii a kriminalistický ústav. Celníci zbraně zadrželi, protože zbraně odpovědný důstojník armády nedeklaroval, jak měl. Je vyšetřován. Dovezené zbraně zcela transparentně vybrali specialisté z kriminalistického ústavu. Byly to plně samočinné i klasické zbraně k provádění kriminalistických expertíz. Jiný případ souvisí s firmou Sellier & Bellot. Při kontrole jsme zjistili, že dovezené zbraně pro zkoušky munice nebyly zaregistrovány předepsaným způsobem. Byla to administrativní chyba, kterou odstranili, takže nebyli pokutováni. Další se vztahoval k dovozu zbraní z Bosny a Hercegoviny opět pro potřeby Kriminalistického ústavu," vysvětlil Kreml.

Mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová uvedla, že policiejní prezident Jiří Kolář byl o jednom případu vyšetřování Kremla informován. "Ale to je starý případ. O současné činnosti inspekce ministra vnitra směrem k plukovníku Kremlovi neví. Inspekce nemá povinnost policejního prezidenta o každém svém vyšetřování informovat," řekla Kosinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám