Hlavní obsah

Pracovník finančního ředitelství u soudu popřel, že by si řekl o úplatek za neveřejné informace

– Praha

Jiří Jung, který podle obžaloby jako zaměstnanec Generálního finančního ředitelství požadoval úplatek deset milionů korun za poskytnutí neveřejných informací, ve středu u pražského městského soudu odmítl, že by bylo jeho cílem získat peníze. Za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku hrozí Jungovi až 12 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce Pavel Prygl tvrdí, že zaměstnanec sekce řízení rizik Jung loni v lednu oslovil Jiřího Žežulku, který působil jako zmocněnec společnosti, jež figurovala v prověřování finanční správy a která byla zároveň klientem firmy, pro níž Žežulka pracoval. Po prověřované společnosti podle obžaloby Jung požadoval deset milionů korun ve dvou splátkách za to, že jí poskytne neveřejné informace, které se v rámci svého pracovního zařazení dozvěděl a které se měly týkat údajných nelegálních aktivit společnosti.

Žežulka věc nahlásil na policii, Jung tak byl v únoru bezprostředně poté, co peníze převzal a předal za ně dokumenty, zadržen. Finanční správa Junga následně postavila mimo službu.

Cítí se nevinný

Jung s obžalobou nesouhlasí, nepopírá, že se některé události popsané v obžalobě odehrály, cítí se však nevinný. Soudu řekl, že Žežulka jako první oslovil jeho. Původně po něm prý chtěl, aby mu pomohl zjistit informace o zabaveném majetku jedné společnosti, které byly podle Junga veřejně dostupné. Následně se ale prý Žežulka začal zajímat o neveřejné informace.

Jung soudu nedokázal vysvětlil, proč celou věc nenahlásil, trval ale na tom, že neměl v úmyslu převzít úplatek. Zajímalo ho prý, kam až Žežulka zajde a nevěřil, že by mu skutečně přinesl peníze. Na policii podle svých slov jít nemohl, protože u ní prý pracují Žežulkovi známí. Když mu muž na schůzce v únoru peníze skutečně předal, měl Jung prý v plánu jít za svým nadřízeným.

Daňová kobra oživila odložený případ, obvinila skupinu z podvodů za 315 milionů

Krimi

Žežulka, který před lety finanční správu krátce vedl, naopak ve středu popsal, jak ho Jung oslovil se žádostí o schůzku. Na té ho prý obžalovaný upozornil, že má informace o jednom z jeho klientů. To Žežulku podle jeho slov překvapilo, podle něj šlo totiž o chybu v účetnictví, která již byla napravena.

Obrátil se proto na Národní centrálu proti organizovanému zločinu, které oznámil, že z projektu Daňová kobra unikají informace. Následně se už s vědomím policie sešel s Jungem znovu, na další schůzce došlo k předstíranému předání peněz, po němž byl Jung zadržen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám