Hlavní obsah

Pozůstalí po oběti heparinového vraha se odškodnění nedočkají

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové
Aktualizováno

Pět pozůstalých po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky, kteří po havlíčkobrodské nemocnici požadovali 8,8 miliónu korun, se odškodnění nedočkají. Soudce Krajského soudu v Hradci Králové Jan Fifka v pátek dopoledne totiž rozhodl, že nemocnice nezanedbala nejen péči o pacienta, ale podnikla i všechny kroky k odhalení pachatele.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Heparinový vrah Petr Zelenka

Článek

Není tak za konání Zelenky odpovědná. Rozhodnutí není dosud pravomocné, žalující se podle svého právního zástupce zřejmě opět odvolají k soudu vyšší instance.

Zelenka, pracující v havlíčkobrodském zařízení na pozici zdravotní sestry anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), svévolně podával od května do září 2006 vážně nemocným pacientům neindikovaný heparin. Tím jim zředil krev, což u několika vedlo k vykrvácení.

Soud mu v trestním řízení prokázal, že takto zavraždil sedm lidí, u dalších deseti se o to pokusil. Policie posléze zveřejnila, že odsouzený má na svědomí zřejmě další tři osoby a jeden pokus o vraždu, vzhledem k doživotnímu trestu už znovu stíhán nebyl.

Soud se táhne osm let

O odškodné nyní žádali rodinní příslušníci muže, který byl v bezvědomí přijat do nemocnice 9. července 2006 a ještě téhož dne zemřel. Hradecký soud se kauzou začal zabývat už v roce 2008, o šest let později ale žalobu zamítl. Rozsudek letos v červenci z procesních důvodů zrušil pražský vrchní soud a vrátil věc zpět do Hradce.

„Soud už jednou o dané věci rozhodl a vrchní soud rozhodnutí zrušil z ryze formálních důvodů. Kdyby v rozhodnutí viděl zásadní pochybení a excesy, tak by to ve svém rozhodnutí naznačili,“ připomněl soudce Jan Fifka. Nepřesvědčil ho ani poslední předložený důkaz, a to výpis ze zdravotní dokumentace zemřelého pacienta.

Ani podle právního zástupce nemocnice Jana Macha předložení zdravotnické dokumentace nevneslo do případu nové informace. „Dokazování se tak nachází ve stejném stavu, jako při vynesení prvního rozsudku,“ upozornil Mach. A připomenul, že již dříve soudy rozhodly, že se jednání Petra Zelenky bylo excesem, který nemohl nikdo předjímat. „A odpovědnost nese vrah, nikoli jeho zaměstnavatel,“ dodal Mach.

Pozůstalí se odvolají

„Odvolání je pravděpodobné, protože u této kauzy dosud vyšší soud nerozhodoval o vlastní podstatě věci. Vždy rozhodoval o procesních záležitostech,“ uvedl právní zástupce žalujících Jan Bunganič a shrnul důvody žaloby.

„Myslíme si, že pacient měl být léčen jiným způsobem. Také že nemocnice měla postupovat razantněji při zjišťování příčin případů nenadálých masivních krvácivých stavů, jelikož tento pacient byl až osmou obětí. Podle našeho mínění už v této době měla být nastavena pravidla, která by tomu zabránila. Nemocnice také podle našeho názoru nepostupovala lege artis, tedy tak, jak by podle tehdejšího stavu medicíny měla při léčbě tohoto pacienta postupovat,“ dodal.

Zástupci nemocnice rozhodnutí hradeckého soudu přivítali. „Je nám velice líto, že tyto rodiny byly vystaveny něčemu takovému, jako je kauza s panem Zelenkou. A nepochybujeme, že to je pro ně stále traumatizující. Ale už tolikrát za ty roky jsme před soudy různých instancí prokázali, že nemocnice i náš personál postupovali lege artis, že dělali vše pro to, aby zjistili, co je důvodem krvácivých stavů, že se snažili pacienty zachránit. Bohužel to, že jsme tam měli zdravotníka, který neordinovaně podával pacientům léky, to se bohužel stalo a to nepopíráme,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Žaloba u hradeckého soudu je už sedmou, s níž se pozůstalí po obětech domáhali odškodnění. I všech šest předešlých ale bylo zamítnuto jako neodůvodněné. Podle soudů havlíčkobrodská nemocnice nenese zodpovědnost za činy svého bývalého zaměstnance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám