Hlavní obsah

Požár zničil řadovku na Hradecku s fotovoltaikou na střeše. Škoda 10 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z řadovek v nové zástavbě v Rodově, místní části Smiřic na Královéhradecku, v pátek zcela zničil požár. Škoda šplhá do milionů, zachránit se podařilo pouze část vnitřního zařízení. Na budově, v níž jsou tři bytové jednotky, začala hořet jako první střecha, na které byly umístěny fotovoltaické panely. Hasiči museli zasahovat v dýchací technice.

Požár řadového rodinného domu RodovVideo: HZS Královehradeckého kraje

 
Článek

„V případě hašení budov s fotovoltaikou musíme běžně postupovat velmi opatrně, protože zde existuje nebezpečí úrazu elektrickým proudem. V tomto případě byla už při příjezdu hasičů střecha v plamenech a část konstrukce s většinou panelů se zhroutila dovnitř objektu,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s tím, že jedna z bytových jednotek byla stále pod proudem. Hasičům se ji ale podařilo rychle odpojit.

„V místě ustavili automobilový žebřík a zásah vedli jak vnější, tak vnitřní cestou, přitom bylo nutné rozebrat celou střešní krytinu. Termokamery navíc ukázaly, že se požár šíří za sádrokartonovými stěnami v elektrických rozvodech,“ pokračovala v popisu události mluvčí. Toto skryté šíření se podařilo zastavit pomocí hasicích hřebů.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Dům se třemi bytovými jednotkami je po požáru prakticky zcela zničený

Vzhledem k tomu, že se jednalo o dřevostavbu se sádrokartony, oheň i samotné hašení ji velmi poškodily. Vyšetřovatelé předběžně vyčíslili, že škody jsou ve výši asi 10 milionů korun.

„Dům je nyní neobyvatelný, náhradní ubytování řešili na místě s poškozenými zástupci samosprávy. Naštěstí nikdo nebyl zraněn,“ dodala Götzová.

Příčina vzniku požáru nebyla zatím stanovena, na jejím objasnění spolupracují vyšetřovatelé hasičů spolu s experty v oblasti elektro z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Na místě byly odebrány vzorky, které budou nyní podrobeny odborné expertíze v laboratoři.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

V případě hašení budov s fotovoltaikou musíme běžně postupovat velmi opatrně, protože zde existuje nebezpečí úrazu elektrickým proudem," vysvětluje mluvčí hasičů Martina Götzová

V České Lípě hořel panelák. Na vině mohli být potkani

Krimi

Reklama

Související témata:
Smiřice

Výběr článků

Načítám