Hlavní obsah

Požár v Jutě způsobil škody za desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnov
Aktualizováno

Požár v závodě Juta v Turnově podle prvního odhadu způsobil škodu 160 milionů korun, příčina je neznámá. Dohašování podle hasičů potrvá asi do čtvrtka. Hořet začalo v úterý v noci a vyhlášen byl nejvyšší stupeň požárního poplachu. Zásah se obešel bez zranění. Majitel firmy odhadl, že obnova zničené haly potrvá až rok a půl.

Požár haly v TurnověVideo: HZS Libereckého kraje

 
Článek

V jedné z hal turnovského závodu Juty v Palackého ulici začalo hořet v úterý po 22:00, podle šéfa libereckých krajských hasičů Jana Hadrbolce se oheň rozšířil velmi rychle.

Na místě zasahovalo 35 jednotek, tedy na zhruba 170 hasičů, kteří požár lokalizovali ve středu kolem 02:00 hodin. Plameny zasáhly haly o rozměrech 120 krát 20 metrů a 60 krát 20 metrů.

„Hasiči rozdělili místo události na pět úseků. Byl zřízen štáb velitele zásahu pro koordinaci hasebních prací, voda na hašení požáru je mimo jiné čerpána z řeky Jizery,“ zmínil Hadrbolec s předpokladem, že dohašování požáru potrvá zřejmě až do čtvrtka.

„Přenos požáru po celé hale byl opravdu velmi extrémní, kdy my jsme vyhlašovali stupně poplachu ve velmi rychlém sledu, abychom sem soustředili síly a prostředky. Bylo to způsobeno naskladněným materiálem, který se tady všude vyskytuje,“ uvedl ředitel hasičů s tím, že se mělo jednat převážně o textil, případně materiál pro výrobu izolací.

Hasiče rovněž ohrožovaly konstrukce propadlé dovnitř hal. Museli kvůli tomu shodit štítovou zeď a částečně i boční, která se vyboulila ven.

Na místo vyrazila specializovaná technika ze základny v Hlučíně na Opavsku a po 7. hodině se pokračovalo v dohašovacích pracích, přičemž hasiči rozebírali konstrukce a vyhledávali skrytá ohniska hoření.

Lidé nemají větrat

V okolí požáru by lidé podle doporučení hasičů neměli větrat. Jedná se ale o preventivní radu.

„Jsou to standardní zplodiny hoření, které se vyskytují při každém požáru a nehrozí žádné akutní nebezpečí. Nejsou tady žádné nebezpečné látky, jsou to přírodní materiály, různé geotextilie a přírodní látky, které v průběhu noci hořely. Ale protože ten požár byl na obrovské ploše a ten vývin toho kouře byl opravdu extrémní, tak jsme požádali o vyhlášení varování pro obyvatele, aby zbytečně nevětrali a nepouštěli si zplodiny hoření do svých vnitřních prostor bytu,“ řekl Hadrbolec.

Foto: HZS Libereckého kraje

U požáru se vystřídaly desítky hasičů

Majitel firmy Jiří Hlavatý uvedl že podle jeho odhadu obnova zničené výrobní haly potrvá minimálně rok či rok a půl. Nevybavuje si, že by některý z jeho závodů zasáhl tak velký požár jako v noci na středu. Podle v turnovské Jutě pracuje zhruba 80 lidí a nikoho propouštět nebudou.

„Nepočítám s tím, že bychom snižovali stavy lidí. V žádném případě. Lidé, co tam jsou, budou dál zaměstnaní a převedení na jinou práci,“ řekl Hlavatý. Přímo v turnovském závodě mají podle něj ještě jednu výrobní halu, která nebyla požárem zasažená.

V turnovské Jutě hořelo víckrát

Společnost Juta vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství i další technické obory. Turnovský závod je jeden z jejích z největších v Česku, těžiště výroby má firma ve Dvoře Králové nad Labem.

V turnovské pobočce textilky hořelo již v červenci 2021. Likvidace požáru střechy tehdy byla náročná, hasiči museli střechu rozebrat.

Hasiči zde řešili rozsáhlý požár také v říjnu 2012, kdy do turnovské Juty vyrazili kvůli plamenům ve vzduchotechnice.

Na Olomoucku hořela hala na výrobu pelet a briket, škoda přes 12 milionů

Krimi

V Turnově hoří průmyslová hala, vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám