Hlavní obsah

Požár v Českém Švýcarsku likviduje osm vrtulníků, přiletí letadla z Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Osm vrtulníků pomáhá ve středu uhasit požár v Českém Švýcarsku. Kromě šesti českých strojů je v akci také vrtulník z Polska a ze Slovenska. Jeden policejní vrtulník nelétá, ale pouze koordinuje provoz. Velkokapacitní letadla z Itálie přiletí ve středu na letiště Vodochody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky hasičů stále bojují s požáry v HřenskuVideo: Reuters

 
Článek

Požár tedy hasí dva vojenské vrtulníky, dva policejní, jeden slovenský, jeden polský a jeden soukromý, který byl poskytnut bezplatně. Třetí policejní vrtulník situaci koordinuje.

„Společně s policií jsme se dohodli, že maximální počet vrtulníků je sedm. Aby se tato situace dala řídit, tak policie nasadí ještě osmý vrtulník, který bude organizovat lety a shozy,“ řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v úterý večer České televizi.

Hasiči žádají letadla a vrtulníky ze zahraničí. Doma přitom jeden stojí v hangáru

Krimi

Mluvčí hasičů Tomáš Pořízek Novinkám ve středu potvrdil, že tento počet platí a vrtulníky jsou nasazeny na hašení požáru. Navíc ve středu přiletí dvě italská letadla, která mají kapacitu na vodu o objemu 6000 litrů. „Zatím nemám informaci, v kolik letadla přiletí. Vytipovali jsme několik míst, kde mohou nabírat vodu, rozhodnutí však bude na pilotech,“ doplnil Pořízek s tím, že piloti ještě u nás nebyli, a tak nejsou obeznámeni s terénem.

Likvidace a následky požáru v obci Mezná a okolíVideo: Jakub Bartosz, Novinky

Požár v Českém Švýcarsku vypukl v neděli odpoledne a postupně zasáhl plochu o velikosti 1000 hektarů. S plameny bojuje na 400 hasičů, kteří museli již evakuovat asi 450 lidí.

Přes noc se požár nerozšířil. Ústecký kraj dnes vyhlásí zákaz vstupu do lesů na svém území, zcela uzavřen tak bude i požárem zasažený národní park České Švýcarsko.

Zásah hasičů v okolí HřenskaVideo: Novinky

V noci hasiči likvidovali malá ohniska ve skalách nad Hřenskem. „Hlavní hasební práce probíhají na skalách přímo v Hřensku, kde hasiči k likvidaci ohnisek používají i automobilové žebříky. Je to na té pravé straně Kamenice směrem dolů, tam, kde to bylo nejméně zasažené,“ řekl ráno ČTK mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

Zásah hasičů v obci MeznáVideo: Jakub Bartosz, Novinky

Práce komplikuje vítr, který k ránu zesiloval a přispíval k rozhořívání ohnisek. V noci pracovaly také těžební stroje tvořící protipožární pásy, podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) postupují stroje státního podniku Lesy ČR velmi rychle. „Pokračovat budou i dnes podle pokynů velitele zásahu,“ uvedl Nekula.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policejní helikoptéra nabírá vodu v Labi.

Reklama

Výběr článků

Načítám